"Savunma Yürüyüşü" yapan baro başkanlarına müdahale: Ankara’ya alınmadılar

Baro başkanlarının Ankara'ya girişi engellenirken Feyzioğlu'nun Anıtkabir'e yaptığı ziyaret eleştirildi

AK Parti'nin Avukatlık Kanunu ve baroların yapısına yönelik değişiklik hazırlığına karşı çıkan barolar, Ankara'ya yürüdü ancak şehrin girişinde polis engeli ile karşılaştı.

Baroların seçim sistemini ve yapısını değiştirecek düzenlemeye tepki olarak baroların bulundukları illerden başlattıkları "Savunma Yürüyüşü" dördüncü gününde Ankara'ya ulaştı. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan’ın da aralarında bulunduğu 56 baro başkanı, şehre giriş yapmak istedi. Ancak başkanlar polis tarafından engellendi.

Başkanların Ankara’ya girişine izin vermeyen polisin avukatlara müdahale ettiği görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

 “Savunma susmadı susmayacak” sloganları atan bazı baro başkanları polis koridorunu atlatarak tek yürüyüşe geçti.

342e1a3c-782a-414d-8e03-b85c52b0fbf7.jpg
Bazı baro başkanları da oturma eylemi başlattı. (Fotoğraf: Twitter)


"2020 yılında insanlar yürüyemiyor"

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan şu açıklamayı yaptı:

2020 yılında insanların yürüyerek şehre girmesine ve Anıtkabir’e gitmesine izin verilmiyor. Bunu reddetmenin yasal bir gerekçesi olma ihtimali dahi yok. Yalnızca “Valilik müsaade etmiyor” deniliyor. Valiliğe yazılı olarak bilgi verdik, bize herhangi bir yazılı ret cevabı gelmedi. Gelemez çünkü anayasaya aykırı olur. Bu, bir hukuk devleti olmadığımızın en açık göstergesidir. Bugün, baro başkanlarını Ankara’ya sokmayan tarihi bir gündür.

Polis, baro başkanını itekledi: Sen kimsin?

Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı'ya yönelik polis müdahalesi kameralara yansıdı:

 

Van Barosu: Mesleğimizin onuru için yasal zeminde her türlü eyleme hazırız

Baro başkanlarının yürüyüşüne yapılan polis müdahalesinin ardından açıklama yapan Van Barosu'ndan, "Bugün durdurmak için asıldığınız o cübbe, yarın haklarınızın savunulması için sığınabileceğiniz tek limandır. Mesleğimizin onuru için yasal zeminde her türlü eyleme hazırız" denildi.

"Van Barosu olarak kolluğun hukuksuz davranışlarına tabi ki alışığız" ifadesine yer verilen açıklamada, "Bu durum son zamanlarda hukuksuzluğun da ötesine geçerek pervazsız bir hadsizlik haline evrildiği  tartışmasızdır" görüşü savunuldu.

Ekran Resmi 2020-06-22 18.10.24.png
Van Barosu, müdahale sonrası açıklama yaptı. Fotoğraf: Van Barosu


Açıklamada şunlar kaydedildi: 

Bütünüyle barışçıl şekilde gerçekleşen ve Avukatlar ile Baroların haklı taleplerinin dile getirildiği bu yürüyüşe Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile korunan Toplantı, Gösteri ve Yürüyüş hakkını ortadan kaldıracak şekilde yapılan keyfi hukuksuz ve ölçüsüz müdahale Avukatlık mesleği açısından talihsiz utanç verici ve bir o kadar da kabul edilemezdir.

İstanbul Barosu önünde eylem

Avukatlar İstiklal Caddesi'nde bulunan İstanbul Barosu önünde toplanarak başkanların yürüyüşüne destek verdi. 

Avukatlar burada "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Hak, hukuk, adelet" sloganı attılar.  

 

Avukatlar eylemlerinde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun istifa etmesini istedi. 

 


Polisler başkanları engellerken Feyzioğlu Anıtkabir’de

Polislerle baro başkanları arasında sık sık tartışmanın yaşandığı sıralarda Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyizoğlu ise Anıtkabir’e bir ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyaret sırasında Savunma Yürüyüşü'ne katılmayan 16 baro başkanı Feyzioğlu'nun yanında bulundu.

feyo.PNG
Feyzioğlu, “Afyon, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Konya, Elazığ, Sivas, Gümüşhane - Bayburt, Çorum, Yozgat, Kütahya, Edirne, Samsun Erzurum, Kahramanmaraş Baro Başkanlarımızla Atamızın manevi huzurundayız” notuyla Anıtkabir’de çekilen fotoğrafı paylaştı. (Fotoğraf: Instagram)


Ziyaretin sebebi Feyzioğlu’nun mesajında belirtilemedi.

TBB Başkanı'nın ziyareti, yürüyüşte bulunan baro başkanları tarafından eleştirildi.

Gül: Hangi maddeye karşı çıkıyorsunuz?

Polislerin başkanlara müdahale ettiği sırada 24TV’de konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül “Henüz teklif yok, hangi maddeye karşı çıkıyorsunuz?" ifadelerini kullandı.

İstanbul Barosu’ndan çağrı

Avrupa’nın en büyük barosu olan İstanbul Barosu, Ankara’da meslektaşlarına yapılan müdahalenin kabul edilemeyeceğine dair bir açıklama yayınladı.

Baro, tüm meslektaşlarını bugün 18.30’da İstanbul Beyoğlu’ndaki binası önünde dayanışmaya çağırdı.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki 2019 - 2020 adli yıl açılışında Türkiye'deki avukatların yaklaşık yüzde 85'inin temsil eden 52 baro yer almamıştı. Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu'nun açılışa katılmasını eleştiren barolardan 12'si TBB'yi olağanüstü genel kurula çağırmış ancak yönetim reddetmişti. Bunun üzerine mahkemeye başvuran 12 baronun talebi kabul edilmiş ancak Bölge İdare Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını bozmuştu. 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Erbaş'ın cuma hutbesinde LGBTİ+'lara karşı ifadelerini eleştiren Ankara Barosu'nun yayınladığı bildirinin ardından baroların yapısında değişiklik gündeme gelmişti. Raftan indirilen değişiklik planına barolar itiraz ediyor. 

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU