Güney Asya'da salgın kıskacı: Koronavirüs pandemisi sürerken dang humması vakaları artıyor

Koronavirüs tecritlerinin daha önce dang hummasına dair alınan önlemleri kötü yönde etkilediği belirtildi

İlaçlama çalışmalarının tecrit nedeniyle ertelenmek zorunda kaldığı aktarıldı (AFP)

Koronavirüs dünyada yayılmaya devam ederken, Güney Asya’da dang hummasının da görülmeye başladığı belirtildi. 

Mayıs’ın sonundan Eylül’e kadar sürmesi beklenen muson aylarında yağmurun sivrisinek kaynaklı hastalıkları da beraberinde getirdiği belirtildi. Bu hastalıklar arasında şu an herhangi bir tedavisi bulunmayan dang humması da yer alıyor.

Dang vakalarında son on yılda düzensiz fırtınalar, artan küresel sıcaklıklar ve plansız kentleşme gibi etkenler nedeniyle dramatik artışlar yaşanıyor. 

CGTN'nin haberine göre, sadece geçen ay, Hindistan ve Bangladeş’te son 20 yılın en büyük fırtınası yaşandı ve 5 milyon kişi tahliye edilmek zorunda kaldı. 

Dünyada her yıl yaklaşık 400 milyon dang humması vakası meydana geliyor ve yılda yaklaşık 25 bin kişi hayatını kaybediyor. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, dang vakalarının en fazla görüldüğü yıl 2019’du. Bu vaka sayılarının yüzde 70’i Asya ülkelerinde görüldü.

Oluşabilecek bir dang salgınının hastaneleri ve bakım merkezlerini daha da zorlayacağı yönünde endişeler mevcut. Kovid-19 pandemisinin halihazırda pek çok ülkenin sağlık sisteminde ciddi aksaklıklar yarattığı biliniyor. 

Hindistan’da muson mevsimi öncesi sivsineklerden kaynaklanan hastalıklar için alınan önlemler Kovid-19 nedeniyle ertelendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP’nin aktardığına göre, hastalık taşıyan sivrisinekleri öldürmek için çalışma yürüten ekipler bu faaliyetleri iki ay ertelemek zorunda kaldı. 

Öte yandan, tecrit önlemleri nedeniyle de insanların bulunmadığı alanlarda sivrisinek larvalarının üremiş olabileceği belirtiliyor. 

Güneydoğu Asya’da koronavirüs vakalarının en çok görüldüğü ülkelerden biri olan Endonezya’da dang vakalarının geçen yıla kıyasla yılın ilk üç ayında yüzde 15,7 arttığı belirtildi.

Singapur’da da dang vakalarının son 7 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı aktarıldı. 10 binden fazla kişiye dang humması vakası tanısı konduğu ifade edildi. 

Dang hummasının belirtileri Kovid-19’unkilere çok benziyor. Her ikisinde de ateş, solunum zorluğu, baş ağrısı, yorgunluk ve iştah kaybı gibi semptomlar mevcut. 

Bazı dang hastalarına uygulanan koronavirüs testlerinin de bu nedenle yanıltıcı biçimde pozitif çıkmış olabileceği ifade ediliyor. 

Hem Kovid-19 hem de dang hummasıyla başa çıkmak için en etkili yöntemin her iki hastalık için de etkin biçimde test uygulamak olduğu belirtildi.

 

CGTN

DAHA FAZLA HABER OKU