Trump'tan koronavirüs açıklaması: Çok fazla vaka olduğundan daha yavaş test yapılmasını istedim

ABD'de şu anda 2,2 milyon vaka mevcut ve bazı eyaletlerde hala günlük rekor artışlar kaydediliyor

Uzmanlar, George Floyd'un ölümünün ardından gerçekleştirilen protestolarla koronavirüsün yayılma hızının artabileceğini belirtiyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, Oklahoma eyaletinin Tulsa şehrindeki mitingde bir araya geldiği destekçilerine, ülkede çok fazla pozitif vaka saptanması nedeniyle daha yavaş koronavirüs testi yapılmasını istediğini söyledi.

ABD Başkanı daha önce değindiği noktayı yineledi. Trump, ABD'nin enfeksiyon ve ölüm sayılarında dünyada başı çekmesinin nedeninin çok fazla test yapılması olduğunu öne sürdü.

Trump şu ifadeleri kullandı:

Test yapmak iki ucu keskin bıçak. Şimdiye kadar 25 milyon kişiye test uyguladık. Bu muhtemelen diğer ülkelerin test uyguladığı kişi sayısından 20 milyon daha fazla. Almanya çok sayıda yaptı, Güney Kore çok sayıda yaptı. Beni arayıp şöyle diyorlar: 'Yaptığınız iş...'. İşin kötü tarafı şu: Bu denli test yapıldığında, daha fazla kişiye ulaşırsınız ve daha fazla vaka saptarsınız. Dolayısıyla ekibime, 'Lütfen testleri ağırdan alın' dedim.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne (CDC) göre, ABD'de en az 2,2 milyon doğrulanmış vaka mevcut ve en az 119 bin kişi hayatını kaybetti.

Dünya genelindeyse 8,9 milyon vaka ve 466 bin ölüm bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pek çok ülkede ve daha önce pandeminin merkez üssü olan New York'un da yer aldığı ABD'nin bazı bölgelerinde salgının yayılma hızı yavaşlarken ABD'nin bazı eyaletlerinde günlük rekor artışlar kaydediliyor.

ABD Başkanı'nın üç aydır ilk kez kampanya mitingi gerçekleştirdiği Tulsa belediyesindeyse, Florida, Arizona, Nevada ve South Carolina'da olduğu gibi Cuma rekor artış görüldü. Teksas'ta da vaka sayıları artıyor.

Sağlık uzmanlarının ve siyasetçilerin taleplerine rağmen seçim buluşmasına katılan pek çok destekçi yüz maskesi takmamayı ya da sosyal mesafeye dikkat etmemeyi tercih etti.

CDC, ABD'deki ölüm sayısının 11 Temmuz itibarıyla 145 bine çıkabileceğini belirtti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU