Afganistan: Taliban son bir hafta içinde 222 saldırı yaptı

Yetkililer, hareketi beklenen barış görüşmelerini öngörerek saldırılarını artırmakla suçluyor

Kabil’deki bir camiye Cuma namazı sırasında yapılan saldırıda en az dört kişi hayatını kaybetti (AFP)

Afganistan İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, hareketi beklenen barış görüşmelerini öngörerek saldırılarını artırmakla suçlayarak, geçen hafta Afgan güvenlik güçlerinden 400’den fazla personelin Taliban tarafından öldürüldüğü ya da yaralandığını duyurdu.

Taliban’ın, Ramazan Bayramı münasebetiyle 24 Mayıs’ta ilan ettiği üç günlük ateşkesten bu yana, Afganistan’ın büyük bir kısmında çatışmalar yeniden şiddetlendi. Ancak yetkililer, son günlerdeki saldırıları artırmakla isyancıları suçladı.

Afganistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Tarık Aryan düzenlediği basın toplantısında, “Geçen hafta Taliban, Afgan güvenlik güçlerine karşı 222 saldırı gerçekleştirdi, saldırılarda 422 personel hayatını kaybetti veya yaralandı.” ifadelerine yer verdi.

Ayrıca, Afgan hükümetine “psikolojik baskı” uygulamak amacıyla, Taliban’ın din alimlerini hedef almakla suçladı.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Aryan, iki imam ve diğer dört kişinin ölümüne yol açan Kabil’deki iki camiye düzenlenen bombalı saldırılardan Taliban’ın sorumlu olduğunu sözlerine ekledi.

Aryan, Taliban militanlarını “diğer terörist ağlar için bir şemsiye” sağlamakla suçlayarak, “özellikle son iki hafta içinde Taliban’ın hedefinde din alimlerinin yer aldığını” açıkladı.

Cuma günü, Kabil’deki bir camiye Cuma namazı sırasında yapılan saldırıda en az dört kişi hayatını kaybetti. Kabil’de güçlü bir şekilde korunmuş diplomatlar mahallesinin yakınındaki bir camide, DEAŞ terör örgütü tarafından gerçekleştirilen saldırıda biri meşhur bir imam olmak üzere iki kişinin öldürülmesi, Afganistan’ın başkentinde iki haftadan daha kısa bir süre içinde ikinci kanlı saldırı oldu.

Taliban iki saldırıyı kınadı

Ateşkes sonrasında şiddetin genel olarak azaldığının duyurulmasından sonra, Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Cavid Faysal, Taliban hakkında, “ülke çapındaki saldırılarını azaltmadı, aksine daha da artırdı.” sözlerine yer verdi.

Konsey, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, isyancıların son iki hafta içinde 89 sivili öldürdüğünü ve 150 kişiyi de yaraladığını bildirdi.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ise, yaklaşık 20 yıllık savaşı sona erdirmek amacıyla, müzakerelere başlamak için Taliban tarafından bir ön şart olarak getirilen, Taliban mahkumlarının serbest bırakılması şartını yerine getirmek için mahkumların serbest bırakılacağının sözünü verdi.

Taliban, müzakerelere zemin hazırlamaya yönelik olarak ABD ile bir anlaşma imzaladıktan sonra, Şubat ayından bu yana Afganistan’daki şehirlere saldırı düzenlemekten büyük oranda kaçındı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Abdulhamit Dündar

https://www.independentarabia.com/node/127236/

 

DAHA FAZLA HABER OKU