George Floyd protestocuları kim ve neden aralarında bu kadar çok beyaz var?

ABD’de yapılan araştırmalar, siyahi adamın ölümünü protesto edenlerin önemli bir kısmının beyazlar olduğunu ortaya koydu

10 Haziran’da Boston’da yapılan gösterilerde sis hakimdi (Reuters)

Başkent Washington’daki gösterilere tanıklık eden 67 yaşındaki emekli devlet çalışanı Walter Wiggins, 1963’te ailesiyle birlikte katıldığı protestolardan bu yana çok şeyin değiştiğini söylüyor:

Burada bu kadar çok beyaz çocuk gördüğüm için şoke oldum. O zamanlar sadece siyahiler vardı.

Ülke genelinde yüz binlerce beyaz Amerikalının sokağa çıkmasına tek şaşıran Wiggins gibi siyahiler değil.

Stanford Üniversitesi’nde sosyal hareketler üzerine çalışan sosyolog Douglas McAdam, “Bu gördüğümüz her şeyden tamamen farklı” diyor. 2014’te Michael Brown’ın Ferguson’da öldürülmesinin ardından siyahilerin ölümünün artık daha fazla protesto edildiğini hatırlatan McAdam, bu gösterilerin genelde beyazları çekmediğini belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Maryland Üniversitesi’nden sosyolog Dana R. Fisher ve Michigan Üniversitesi’nden siyaset bilimci Michael T. Heaney’in 11 gönüllüyle Washington, New York ve Los Angeles’ta yaptığı ön çalışma, işlerin artık değiştiğini gösteriyor.

Bu üç kentte toplam 195 kişiye ulaşılan araştırmada, 11 gönüllü karşılarına çıkan her beşinci göstericiye anket yaparak sorular sordu.

New York’takilerin yüzde 61’inin, Los Angeles’takilerin yüzde 51’inin, başkenttekilerinse yüzde 65’inin beyazlardan oluştuğu belirlendi. Beyaz Amerikalıların siyahilere ayrımcılık hakkında bilgi edinmeye çalıştığı ve aileleriyle bu konuyu tartıştığı anket sonucunda ortaya çıktı.

Geçen haftasonu yapılan araştırmaya göre, göstericilerin dörtte üçü 34 yaşın altındayken, beyazların yüzde 82’si, siyahilerinse yüzde 67’si üniversite mezunu.
 

inset.jpg
Önde gelen Demokrat Partililer ABD Kongresi’nde 8 Haziran’da 8 dakika 46 saniye boyunca diz çökerek saygı duruşunda bulunmuştu (Reuters)


Brown Üniversitesi’nde bu değişimi inceleyen akademisyen Andrew Engelhardt, son 10 yılda ABD’deki siyahilere yönelik bakışın, özellikle de Demokrat Partili beyazlarda daha hızlı değişmeye başladığını ifade ediyor.

New York Times’ın haberine göre normalde her grup kendi ırkından olana daha sıcak yaklaşırken, 2018 itibarıyla beyaz liberallerin siyahiler, Latinolar ve Asyalıları diğer beyazlardan daha üstte tuttuğu ortaya çıktı.

Beyazların yüzde 45’i Donald Trump’a duyduğu öfkeyi gösterilere katılmak için bir gerekçe olarak sunarken, bunu sebep gösteren siyahilerin oranı yüzde 32’de kaldı.

Harvard ve Connecticut üniversiteleri tarafından yapılan araştırmalar da 2017’den bu yana ABD Başkanı karşıtı gösterilere yaklaşık 27 milyon kişinin katıldığını gösteriyor. Bu sayı, toplam nüfusun yüzde 8’ine denk düşüyor.
 


Geçen hafta yapılan anketlerden çıkan sonuçları derleyen Dr. Fisher, Trump’ın yeniden seçilmesine karşı çıkan Indivisible, March On ve Swing Left gibi sosyal hareketlerin toplumda daha geniş nüfuz edinmek için de bu gösterilere katıldığını ifade ediyor.

Beyaz Amerikalıların gösterilere katılımının niye arttığı sorusuna yanıt veren Wellesley College’den Jennifer Chudy “Çünkü göreli olarak bedelsiz” diyerek farklı bir açıklama getiriyor.

 “Kim kendini cinayetin sorumluluğundan uzak tutarken risk alıyor?” diye soran siyaset bilimci Chudy, cinayete tepki gösterenlerin önemli bir kısmının, her gün yaşanan ayrımcılığa karşı tepkisiz kaldığını belirtiyor. Bazı beyazlar için bu gösterilerin “bir heves” olduğunu, yapılan çalışmaların gösterdiğini işaret ediyor.

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU