Colin Kaepernick'i ırkçılık karşıtı hareketi nedeniyle dışlayan NFL, ırkçılıkla mücadele için 250 milyon dolar bağışladı

ABD'de George Floyd'un öldürülmesinin ardından başlayan ırkçılık karşıtı eylemlere NFL'de 250 milyon dolar bağışlayarak katıldı. NFL, 2016'da ırkçılık karşıtı hareketi nedeniyle Colin Kaepernick'i dışlamış ve kariyerinin bitmesine neden olmuştu

Colin Caepernick, ırkçılık karşıtı hareketi nedeniyle NFL tarafından dışlanmış ve kariyerini bitirmek zorunda kalmıştı / Fotoğraf: AP

ABD'nin Minnesota eyaletindeki Minneapolis kentinde bir polis tarafından siyahi George Floyd'un öldürülmesinin ardından başlayan protestolara Colin Kaepernick'in 2016'da diz çökerek yaptığı protesto damgasını vurmuş ve gösterilerin sembolü haline gelmişti. 

ABD'deki ırkçılık ve polis şiddetini protesto etmek için 2016'da San Francisco 49ers takımının yıldız oyuncusu Colin Kaepernick, San Diego Chargers'a karşı oynanacak maç öncesi ulusal marş çaldığı sırada diğer takım arkadaşları gibi ABD bayrağına bakmak yerine farklı bir yola başvurmayı tercih etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Milli marş okunurken ayakta durmayı reddederek bir dizini yere koyan Kaepernick'in 2016 yılındaki eyleminin ardından Amerikan Futbolu Ligi (NFL) tarafından dışlanmıştı.

Protestoların küresel hale gelmesinin ardından NFL, ülke genelinde sistematik ırkçılıkla mücadele etmek için 10 yıl içinde 250 milyon dolarlık fon oluşturulacağını duyurdu.

Organizasyondan yapılan açıklamada, eski NFL oyuncusu Colin Kaepernick'in 2016'daki eyleminin ardından ligde sosyal adalet programının yürürlüğe girdiği ve 32 takımın ortaklaşa çalışmasıyla alınan kararla, ülke genelinde ırkçılıkla mücadele için 10 yıl içinde 250 milyon dolarlık fon oluşturulmasına karar verildiği belirtildi.

 

 

Söz konusu ayrılan kaynağın, ABD'de siyahilere karşı yapılan ırkçı eylemlerle mücadele etmek ve ülke genelinde adalette eşitlik, emniyet, ekonomi ve eğitim reformlarına destek vermek amaçlarıyla kullanılacağı bildirildi.

 

Colin Kaepernick-AP.jpeg
Colin Kaepernick (sağda), 2016'da ABD ulusal marşı çalarken bayrağa bakmak yerine diz çökerek protesto etmeyi tercih etmişti / Fotoğraf:

 

Kaepernick, 2016'da yaptığı eylem sonrasında NFL'nin yanı sıra kulüpler tarafından da dışlanmış, gelen tepkilerin ardından da spora veda etmek zorunda kalmıştı.

Yüzde 70'i siyahi sporculardan oluşan NFL'nin yöneticilerinden Roger Goodell, geçen hafta yayınladığı videoda "Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir)" hareketine destek verdiklerini belirterek, şu ifadeleri kullanmıştı:

Eski oyuncularımızı dinlemediğimiz için hata yaptık, hepsinden özür diliyoruz. Onlara konuşmaları için cesaret vermeliydik.

ABD'de MLS ve NASCAR, Floyd protestoları sonrası ırkçılık ve ayrımcılığa karşı çeşitli adımlar attıklarını açıklamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU