Cezaevinde intihar eden PKK hükümlüsü Zülküf Gezen toprağa verildi

HDP, Öcalan'a tecridi protesto için intihar ettiğini açıkladığı Zülküf Gezen’in cenazesinin gece defnedilmesine tepki gösterdi

30 yaşındaki Zülküf Gezen, 2007'den beri cezaevindeydi.

Cenazenin Diyarbakır’a götürüldüğü haberini alan HDP milletvekilleri Pero Dündar, Musa Farisoğuları, Remziye Tosun, Nuran İmir, Feleknas Uca, Saliha Aydeniz ve Ayşe Acar Başaran Diyarbakır havaalanına gitti ancak polis barikatıyla karşılaştılar.

İddialara göre aileye "cenazeyi defnetmek için sabahı beklemeyin" yönünde telkinde bulunuldu ve aile de bunu kabul etti. Gezen’in cenazesi bunun üzerine Diyarbakır'da Yeniköy mezarlığına götürüldü ve bazı aile bireylerinin katılımıyla defnedildi.

Cenazeye kitlesel katılım çağrısı yapan HDP, gece yapılan defin nedeniyle tepki gösterdi. HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, “Cenaze kaçırıldı. Havaalanı girişinin hali. Cenazeye katılımımız haydutvari bir yöntemle engelleniyor. Hükümetin kararı olduğu söyleniyor, ellerinde yazılı bir karar yok” diye tweet attı.

 

 

HDP: Bundan sonra yaşanacak can kaybının sorumlusu iktidar olacak

HDP’nin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda ise “Zülküf Gezen, Tekirdağ cezaevinde tecridi protesto etmek amacıyla hayatına son verdi. Kritik evreye giren açlık grevi eylemlerinde yaşanacak olumsuzluklar yeni acıları beraberinde getirecektir. Benzer acılar yaşanmadan iktidarı sorumlu davranmaya ve tecridi kaldırma talebini yerine getirmeye, toplumu ise duyarlı olmaya çağırıyoruz. Bundan sonra yaşanacak her türlü olumsuzluğun ve can kaybının siyasi sorumlusu adım atmayan iktidar olacaktır” ifadelerini paylaştı.

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı: Zülküf Gezen fedai eylemi yapmadı

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı, Zülküf Gezen'in "fedai eylemi gerçekleştirdiği" yönündeki haberleri bir açıklamayla yalanladı.

 

 

 

Başsavcılık açıklamasında, Gezen'in iki arkadaşı tarafından banyoda asılı şekilde bulunduğunu, bu kişilerce idareye hemen haber verildiğini, hastaneye kaldırılmasına rağmen kurtarılamadığını duyurdu. 

30 yaşındaki Zülküf Gezen, 10 Ekim 2007 yılında Diyarbakır Balıkçılarbaşı Semti'nde bir polisin yaşamını yitirdiği, ikisi polis altı kişinin yaraladığı bir saldırı nedeniyle tutuklanmış, 2010 yılında 109 yıl 6 ay ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Zülküf Gezen'in amcası Ahmet Gezen, yeğeni Zülküf'ün ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasından dolayı 12 yıldır hapis yattığını söyledi. Ailesiyle 15 günde bir telefonla görüştüğünü, durumunun iyi olduğunu söylediğini aktaran Ahmet Gezen, yeğeninin "tecride karşı yaşamına son verdiğini" öğrendiklerini belirtti.

Ahmet Gezen, yeğeninin 1 Mart'tan itibaren açlık grevine girdiğini ama Hepatit B hastası olduğu için onuncu günün sonunda arkadaşlarının onu eylemden vazgeçirdiğini söyledi.

DAHA FAZLA HABER OKU