Yeni Zelanda’da Britanyalı Donanma Komutanı John Hamilton’ın heykeli yerinden söküldü

Yeni Zelanda'da 19 yüzyılda sömürgeci kuvvetleri yöneten Britanyalı Donanma Kaptanı John Hamilton'ın heykeli gelen tepkilerin ardından kaldırıldı

Yeni Zelanda'da Māori Partisi eş başkanı Debbie Ngarewa-Packer ülkedeki ırkçılığı ve baskıyı simgeleyen heykel ve anotların tespit edilip kaldırılması için bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu  (Reuters)

ABD'de siyahi Amerikalı George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi sonrası dünya genelinde ırksal baskıyı temsil eden heykel ve anıtlara yönelik tepki sürüyor.

Avustralya ve Yeni Zelanda'da bu tepki Avrupalı sömürgecilerin ülkedeki yerlilere karşı geçmişte işlediği suçlara yönelmiş durumda.

Yeni Zelanda'nın Hamilton kentindeki Britanyalı Donanma Kaptanı John Fane Charles Hamilton'ın heykeli de gelen tepkiler sonucu şehir yetkililerince yerinden söküldü.

Bir gün önce ülkenin yerli halkı Maoriler'in liderlerinden biri, heykelin kaldırılmaması halinde bizzat kendisinin heykeli yıkacağını açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kente adını da veren Donanma Kaptanı Hamilton, 19. yüzyılda çok sayıda Maori'yi öldürmekle suçlanıyor. 1860'lı yıllarda Maori kabilelerine karşı yapılan Gate Pā savaşında sömürge hükümeti alayına önderlik eden Hamilton bu savaşta ölmüştü.

Heykel yerel bir şirketin hediye etmesi sonrası 2013'ten beri kent merkezinde sergilenmeye başlamıştı.

Şehir yönetimi, Maori kabilelerinden Waikato-Tainui'nin talebi doğrultusunda heykeli sergilendiği meydandan kaldırma kararı aldıklarını aktardı.

Waikato-Tainui liderlerinden Taitimu Maipi bir "katil" olduğunu söylediği Hamilton'ın heykelini cumartesi günü yapılacak eylemde bizzat yıkacağını söylemişti.

Belediye Başkanı Paula Southgate heykelin sökülmesi sonrası yaptığı açıklamada "Dünyada yaşananları görmezden gelemeyiz. Toplumda ve kültürler arasında bir hoşgörü ve anlayış inşa etmeye çalıştığımız sırada bu heykelin köprüleri inşada yardımcı olmadığını düşünüyorum" dedi.

ABD'de Kolomb heykeli daha kaldırıldı

ABD'nin New Jersey eylaetinde de sömürgeci İtalian kaşif Kristof Kolomb'unn Farnham Parkı'ındaki heykeli kaldırıldı.

Ülkedeki ırkçılık karşıtı eylemler kapsamında Boston kentindeki Kolomb heykelinin başı koparılmış, Miami; Richmond, Virginia ve Minnesota kentlerindeki Kolomb heykelleri de ya eylemcilerce yıkılmış ya da zarar verilmişti.

Nüfusunun çoğu siyahilerden oluşan Camden şehri yaptığı açıklamada, parktaki Kolomb heykelinin "toplumda uzun süredir acılara neden olan tartışmalı bir sembol" olduğunu söyledi.

Kolomb kıtanın sömürgeleştirilmesi ve Amerikan yerlilerine yapılan soykırımın bir parçası olarak görülüyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, The Guardian, AP

DAHA FAZLA HABER OKU