ABD'de ırkçılık karşıtı eylemciler, iç savaşta Güney'in başkanı olan Jefferson Davis'in heykelini yıktı

ABD'de George Floyd'un polis şiddeti sonucu ölmesiyle başlayan gösterilerde eylemciler sömürgeci ve ırkçı tarihi kişiliklerin heykellerinin kaldırılmasını istiyor

Jefferson Davis'in heykeli bu hafta Richmond'da indirilen üçüncü heykel oldu (Reuters)

ABD'de siyahi Amerikalı George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi sonrası ülke genelinde sömürgeci ve köle sahiplerinin heykellerinin yıkılması çağrıları sürüyor.

Virginia eyaletinin başkenti Richmond'da ırkçılık karşıtı eylemciler, Amerikan İç Savaşı sırasında köleliği savunan Güney eyaletlerinin kurduğu Amerika Konfedere Devletleri'nin (Konfederasyon) başkanı Jefferson Davis'in heykelini yıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD medyası Amerika Konfedere Devletleri'nin eski başkenti de olan Richmond'daki ünlü Monument Avenue'de bulunan heykelin, kaidesinden sökülü şekilde yerde yattığı görüntüleri yayınladı.

Daha sonra heykel polis ve eylemcilerin tezahuratları eşliğinde bir kamyona yüklenerek alandan götürüldü. 1907'den beri Monument Avenue'de sergilendikten sonra kaldırılan Davis'in heykeli bu hafta Richmond'da eylemcilerce yıkılan üçüncü heykel oldu.

Cumartesi Konfederasyon generallerinden, köle sahibi politikacı Willians Carter Wickham'ın heykeli kaidesinden indirilmiş, salı günü de İtalyan sömürgeci kaşif Kristof Kolomb'un heykeli ırkçılık karşıtı eylemcilerce sökülerek göle atılmıştı.

ABD'de bazı kesimler tarihin silindiği iddiasıyla heykellerin kaldırılmasına karşı çıkarken Virginia Valisi Ralph Northam geçen hafta Konfederasyon ordusu komutanı Robert Edward Lee'nin heykelinin kaldırılması emri vermişti.

Ancak pazartesi günü bir mahkeme heykelin 10 günlüğüne yerinden kaldırılmasını önleyen bir tedbir kararı almıştı.

 

Independent Türkçe, NPR, AP

DAHA FAZLA HABER OKU