NASCAR, izleyenler arasında ayrışma yaratan konfederasyon bayrağını yasakladı

NASCAR yönetimi, ülkenin güneyindeki 13 eyaleti temsil eden ve izleyenler arasında ayrıma neden olan konfederasyon bayrağının yasaklandığını duyurdu

Konfederasyon bayrağı, 1861-1865 yılları arasındaki Amerikan Sivil Savaşı'nda bir araya gelen 13 eyaleti temsil ediyor / Fotoğraf: 

George Floyd'un öldürülmesinin ardından ABD'de yaşanan ırkçılık ve ayrımcılığa dikkat çekmek isteyen Amerikan Birinci Futbol Ligi'nin (MLS) ardından NASCAR yönetimi de önemli bir adım attı. 

ABD'nin en ünlü otomobil yarışlarını düzenleyen NASCAR organizasyonu, ülkenin güneyindeki 13 eyaleti temsil eden Konfederasyon bayrağının yarışlarda kullanılmayacağını açıkladı.

NASCAR'dan yapılan açıklamada, George Floyd’un ölümü sonrası ırkçılık sebebiyle oluşan adaletsizlik ve eğitim sorunlarına daha dikkatle yaklaşılacağı ve bu gerekçeyle Konfederasyon bayrağının kullanılmasının yasaklandığı bildirildi.

 

 

Amerika'nın güneyinde kültürel bir miras olarak görülen Konfederasyon bayrağı, 1861-1865 yılları arasında yapılan Amerikan Sivil Savaşı’nda Güney Carolina, Mississippi, Florida, Alabama, Georgia, Louisiana, Texas, Virginia, Arkansas, Tennessee, Kuzey Carolina, Kentucky ve Missouri eyaletlerini temsil ediyordu.

 

NASCAR Konfederasyon bayrağı - AP1.jpg
Konfederasyon bayrağı, NASCAR yarışlarında ABD bayrağı ile birlikte kullanılıyordu / Fotoğraf: AP

 

Konfederasyon bayrağı günümüzde belirli bir kesim tarafından kullanılsa da Afrika kökenli Amerikalılar ve Demokratlar, bu bayrağı köleliğin bir simgesi olarak nitelendiriyor.

Benzer bir hareket yakın bir zamanda Amerikan donanması ve piyadeleri tarafından da alınmış, Konfederasyon bayrağı sembol olarak kullanımdan kaldırılmıştı.

Bubba Wallace, aracına "Black Lives Matter" yazdırdı

NASCAR'daki tek siyahi pilot olan Bubba Wallace, George Floyd'un öldürülmesinin ardından düzenlenen "Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir)" kampanyasına katıldı.

 

 

Wallace, siyah olan arabasının yanlarına "Black Lives Matter" yazdırırken, aracın kaputuna ise siyah ve beyaz ellerin tokalaşmasını resmettirmişti.

Floyd protestolarının başından beri desteğini açıklayan NBA yıldızı LeBron James, Wallace'ın paylaşımına Twitter hesabından destek verdi.

 

 

 

Independent Türkçe, Skor

DAHA FAZLA HABER OKU