Evde kalınan sürede hobi boyası 30 kat, rulo fırça yüzde 1178 daha fazla satıldı

Koronavirüsten korunmak için evde kalınan süre arttıkça hobi ürünlerine ilgi de arttı. Boyaya talep eskiden inşaatlar içinken, “evi yenileme” maksatlı talep daha fazla güçlendi

Fotoğraf: Pixabay

Türkiye’de 170 binden fazla insana bulaşan koronavirüsten korunmak için hayatın eve sığdırılmaya çalışıldığı son üç ayda hobi ürünlerine talep de arttı. 

İnternetten yapılan alışverişlerde hobi boyası satışı geçen yıla göre 30 kat, duvar boyası satışları yüzde 443, rulo fırça satışları da yüzde bin 178 yükseldi. 

Dünya Gazetesi’nden Selenay Yağcı’ya konuşan Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Başkanı Akın Akçalı, hobi- sanat pazarında hızlı yükseliş trendi olduğunu, iç pazarın bu yıl ilk çeyrekte geçen yıla göre yüzde 10 büyüdüğünü söyledi. 

Daha sonra frene basıldığını aktaran Akçalı, “İkinci çeyrekte toparlanma var. Boyada yeni projeler yani inşaatın oranı yüzde 20’lerden, yüzde 5’e düştü. Yenileme tarafı artıyor. Böyle giderse ilk yarıyı artışla kapatacağız” dedi. 

Koçtaş Ticari Grup’tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mert Kesimer, salgında insanların ortamı güzelleştirmek ve keyifli vakit geçirmek için boyaya yöneldiğini söyleyerek hobi boyalarındaki online satışın 30’a katlandığını aktardı. 

Boyanın temizlik aracı olarak da görüldüğünü, genel boya satışlarının yüzde 80 yükseldiğini belirten Kesimer şunları söyledi: 
 

Hiç olmazsa tek duvar, kolon, TV arkası gibi küçük alanları renklendirerek odanın geneline farklılık katmak bu dönemde öne çıkıyor. Özellikle küçük ambalaj satışlarımızın artması bunun göstergesi.


Boyamayı daha çok kendilerinin yaptığını kaydeden Kalekim Genel Müdürü Timur Karaoğlu, renklerde de gri tonlarının, nötr renklerin ve yeşil tonlarında pastel renklerin öne çıktığını ifade etti.

Sanayi ve inşaat üretiminin yerine ikame

Bu süreçte mobilyaları yenilemek yerine boyamanın da tercih edildiğini söyleyen AkzoNobel (Marshall) Pazarlama Müdürü Pınar Adabağ, şunları söyledi: 
 

Bu yönelimle sektörün perakende satışlarında ciddi hareketlenme oldu. Bu büyüme, pandemiyle durma noktasına gelen sanayi ve inşaat üretiminin yerine ikame etmeye başladı. Hijyen hassasiyetiyle antibakteriyel ürünlere olan talep de arttı.


Boya sektörü ihracatı, yılın ilk 5 ayında yüzde 11,32 düşerek, 300 milyon 862 bin dolar oldu. Genellikle bahar aylarında satışları artan sektörün ihracatı, mayısta ise yılın en düşük ayını geçirdi. İhracat yüzde 44, 52 düşerek, 46.8 milyon dolara geriledi. 

BOSAD Başkanı Akın Akçalı, “İhracattaki düşüşü üçüncü ve dördüncü çeyrekte kapatacağımızı ön görüyoruz” dedi. 

AkzoNobel Pazarlama Müdürü Pınar Adabağ ise birçok ülkeye girişlerin durdurulmasının ihracatı etkilediğini söyleyerek, normalleşme ile birlikte önümüzdeki dönemde tekrar artış beklediklerini kaydetti.


Dünya Gazetesi 
 

DAHA FAZLA HABER OKU