Evde yapılabilen LED-maske, konuştuğunuzu ve güldüğünüzü gösterebiliyor

Maskenin tasarımcısı, insanların kendi maskesini yapması için talimatları ve kaynak koda erişim sağlayan bağlantıyı blog gönderisinde paylaştı

Oyun tasarımcısı, sesle etkinleştirilen panel ve bir dizi LED ışık kullanan ağız maskesi tasarladı.

Kullanıcı konuştuğunda, maskenin içinde bulunan 16 ışık yanarak konuşma görüntüsü veriyor. Dili damağa dokundurarak çıkarılan ses maskeyi gülümsetebiliyor.

BBC'ye konuşan, maskenin tasarımcısı Tyler Glaiel, "Rasgele aklıma gelen bir fikirdi" diyor.

Ağız hareketleriyle aydınlanan bir maske olup olmadığını merak ettim ve bunu yapmak amacıyla internette uygun biçimde satın alabileceğim bir şeyler aradım ama hiçbir şey yoktu.

Maskeyi oluşturan malzemeler yaklaşık 40 sterlin (yaklaşık 347 TL) tutarken, en pahalı parçasını ışıkların yerleştirildiği esnek LED gövde oluşturuyor.

Glaiel, ışıkların hareketini kontrol amacıyla Raspberry Pi benzeri küçük bir mikro-bilgisayar olan Arduino Nano'dan yararlandı.

Maskenin evde nasıl yapılacağını anlatan Medium sitesindeki paylaşıma göre, tasarımcı biraz elektrik bandı, küçük bir mikrofon, 9 voltluk batarya ve birkaç elektrik kablosu da kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kodun tamamlanmış hali de GitHub'da paylaşıldı. Kullanıcılar Glaiel'in kullandığı bazı ögeleri satın almadıysa, kodun sorunsuz çalışması için biraz üzerinde oynamak gerekebilir.

Maskenin koronavirüsün yayılımının durdurulmasında güvenli veya etkili olmayabileceğine vurgu yapan Glaiel, insanları kumaş maske kullanımı hususunda Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri yönergelerine yönlendiriyor.

 

 

Maskenin mucidi, Medium'da paylaştığı yazısında, "Bu daha çok yenilik anlamı taşıyor. Ayrıca lütfen kullanım aralarında maskeyi (elektronik parçalarını çıkararak) yıkayın" diyor.

LED gövde ultraviyole ışıkla temizlenebiliyor.

Maskenin konsepti üzerinde bir aydır çalıştığını söyleyen Glaiel, LED'lerin yüksek ve düşük perdeli seslere farklı tepkiler vermesini de düşündüğünü belirtiyor.

Bu özelliği çalışır hale getiren tasarımcı, "güzel durmadığını" söylüyor.

Glaiel, "Bunları satmayı planlamıyorum. Dolayısıyla kendi maskenizi kendiniz yapmak zorunda kalacaksınız" diye ekledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU