Milli Savunma Bakanı Akar, Halife Hafter'in Libya'dan kaçmış olabileceğini söyledi

Bakan Akar, "Bazı teyide muhtaç haberlere göre Hafter’in şu an Libya dışında bir ülkede olduğu belirtiliyor" dedi

Fotoğraf: AA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu (LUO) lideri Halife Hafter'in başka bir ülkeye gitmiş olabileceğini söyledi.

Bakan Akar, Ahaber canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin Libya'da hukuki olarak askeri ve stratejik danışmanlık yaptığını ifade eden Akar, şunları söyledi:

"Hafter kendi başına bir güç olarak çıkmadı ortaya. Bir takım güçlerin kullandığı bir araç olarak bulunuyordu. Bunun geleceğini, kabiliyetini gördüler. Bu destek ortadan kalktıkça Hafter'in de orada kaybolacağı kesin.

Hatta teyide muhtaç bazı haberlere göre Hafter'in Libya dışında olduğu başka bir ülkede olduğu yönünde gelen haberler arasında yer alıyor"

Sevkler testlerin ardından gerçekleşecek

Akar celp işlemlerine ilişkin, "182 bin gencimizin sevkleri, Sağlık Bakanlığı ile koordineli yapılacak testlerin ardından mümkün olacak" açıklamasında bulundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akar, "Şu ana kadar operasyon bölgelerimizde vakaya rastlanmadı. Operasyon bölgeleri dışında 96 pozitif vakamız var. 182 bin gencimizin sevkleri, Sağlık Bakanlığı ile koordineli yapılacak testlerin ardından mümkün olacak" dedi.

Asker uğurlamalarına tepki

Savunma Bakanı, yasak olmasına rağmen yapılan asker uğurlama töreninde Kovid-19 bulaşma riskine işaret ederek, "Gençlerimize yakışmayan bazı manzaraları görüyoruz. Sağlıklı dönmeleri ve birliklerine teslim olmaları önemli" şeklinde konuştu.

"Terörle mücadele konusunda kararlıyız"

Türkiye'nin terörle mücadele konusunda kararlı olduğunu belirten bakan, "Bölgede mücadele yoğun şekilde devam etmekte. Genel anlamda operasyonel değil ayrıca MİT ile özel hedeflere karşı da teknik, taktik, başarılı operasyonlarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Bakan, 24 Temmuz 2015'ten bugüne 16 bin 871, bu yılın başından itibaren ise 431 PKK'lının etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

"Türkiye'nin Libya'ya desteği hukuki"

TSK'nın Libya'daki askeri varlığına ilişkin Akar, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler tarafından tanınan meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne destek verdiğini söyledi.

Akar, "En büyük güç haklı olmak, adalete uygun olmak. BM tarafından tanınan, Libya'nın tamamını temsil eden bir güçten bahsediyoruz. Bizim yaptıklarımız, çalışmalarımızın tamamı uluslararası hukuk temelinde gerçekleşmekte. BM'nin tanıdığı hükümetin devletimize yaptığımı bir davet var, bir mektup var Sarrac'ın" şeklinde konuştu.

Bakan, "Burada haksız olan, darbeci olan, hukuka sığmayan, aldığı gayri hukuki desteklerle Hafter'in başarılı olma ihtimali zaten yoktu" açıklamasını yaptı.

Mısır'daki ateşkes çağrısı

Geçtiğimiz hafta Mısır'ın başkenti Kahire'de Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Libya Tobruk Temsiciler Meclisi Başkanı Akile Salih ve LUO lideri Halife Hafter'in ortak bildirisinde delare edilen ateşkes çağrısına ilişkin Akar, şunları söyledi:

"Berlin'de çok yüksek düzeyli katılımla bu tartışıldı, belge ortaya çıkarıldı. Hafter tarafı Moskova'dan kaçtı,Cenevre'den kaçtı. Suni tedbirlerle varlıklarını sürdürmeye çalışıyorlar.

Bunlar zaman kazanmaya dönük, samimi olmayan girişimlerdir. Bunların başarılı olmayacağına inanıyoruz. Sarrac haklı ve haklı olan güçlüdür. Libya'nın bir an önce birliğini sağlaması için biz elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz"

"Yunanistan'ın askeri anlamda Türkiye ile çatışması uygun değil"

Yunan mevkidaşı Nikos Panagiotopoulos'ın "Türkiye ile savaşmaya hazırız" açıklamasını "dil sürçmesi" olarak değerlendiren Bakan Akar, şu sözleri kullandı:

"Yunanlıların Türkiye ile savaşmak isteyeceğini ben matematik olarak uygun olmadığını, doğru olmadığının altını çizmek istiyorum.

Biz Yunanistan ile Ege'de Kıbrıs'ta Trakya'da bütün sınırlarımızla iyi komşuluk ilişkilerine dayalı olarak, barışçıl yöntemlerle konuşmak suretiyle sorunlarımızı çözebileceğimize inanıyoruz"

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU