Çin'den Harvard'ın koronavirüs iddiasına yanıt: Bu sonuca varmak inanılmaz derecede saçma

Harvard Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, koronavirüs salgınının Çin’de 2019 son baharının başlarında ortaya çıktığı öne sürülmüştü

Fotoğraf: AFP

Çin Dışişleri Sözcüsü Hua Çunying, Vuhan’daki hastanelerde  yaşanan trafik yoğunluklarını inceleyerek, 'salgının yaz sonu itibariyle yayılmaya başladığını' öne süren Harvard Üniversitesi'ne tepki gösterdi.

Konuya ilişkin yaptığı açıklama yapan Hua Çunying  "Trafik hacmi gibi yüzeysel gözlemler ile bu sonuca varmanın inanılmaz derecede saçma olduğunu düşünüyorum" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Harvard Üniversitesi'nin iddiası

Harvard Üniversitesi'nde yapılan araştırma kapsamında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının 2019 yılının Eylül ve Ekim ayı itibari ile yayılmaya başladığı ifade edilmişti.

Farklı yıllarda çekilmiş uydu fotoğraflarını karşılaştıran araştırmacılar, Çin'in Vuhan kentinde koronavirüsün, açıklanandan çok daha önce yayılmış olabileceği sonucuna vardıklarını açıkladı.

Harvard Üniversitesinden Dr. John Brownstein, Vuhan'daki hastanelerin çevresindeki trafiğe yönelik uydu görüntülerini incelediğini, hastanelerin yer aldığı güzergahlarda araç yoğunluğu tespit edildiğini ve otoparkların yüzde 90 oranında dolu olduğunu aktardı. Dr. John Brownstein, internette ise geçmeyen öksürük ve ishale ilişkin aramaların arttığına dikkat çekerek, "Otoparkların sürekli dolu olması ve arama yapılan bu belirtiler, Vuhan'da bir şeylerin olduğunu gösteriyor. Toplum içinde yayılan bir enfeksiyon nedeniyle insanlar doktora gitmek zorunda kalmış" dedi.

 

Independent Türkçe, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU