Guatemala'da, cadılıkla suçlanan şifacı diri diri yakıldı

Projenin başkanı, “Kelimeler üzüntümüzü ve öfkemizi dile getirmede kifayetsiz kalıyor, söyleyecek söz bulamıyoruz" dedi

Maya yerlisi tıp uzmanı ve şifacı Domingo Choc Che cadılıkla suçlandıktan sonra bir güruh tarafından diri diri yakıldı (Movement for the Liberation of Peoples)

Maya yerlisi ilaç uzmanı ve şifacı, memleketi Guatemala'daki Chimay bölgesinde bir güruh tarafından cadılıkla suçlanmasının ardından öldürüldü.

University College London (UCL) tarafından yürütülen ilaç projesinde yer alan Domingo Choc Che, Cumartesi diri diri yakıldı.

Olayın yarattığı öfkenin ve hem Domingo hem de bir bütün olarak Maya topluluğu için dile getirilen adalet taleplerinin ardından hükümet soruşturma başlatacağını açıkladı.

Maya Yaşlılar Konseyi, hükümet yetkilileri, Yerli Biyoçeşitlilik (Indigene Biodiversity) ve Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme'nin yanı sıra Universidad del Valle de Guatemala ortaklığıyla Guatemala'da yürütülen UCL projesi Maya ilaçlarında biyoçeşitliliğin kullanımı üzerine araştırma yapıyor.

 

 

Projeyi yürüten Dr. Michael Heinrich The Independent'a şöyle konuştu:

Bir meslektaşınızı veya arkadaşınızı kaybetmek her zaman acıdır fakat (Birleşik Krallık hükümeti fonlama programı) Darwin Initiative'in desteklediği projede birlikte çalıştığımız, yaşlı Maya yerlisi ve saygıdeğer bilge Don Domingo'yu kaybetmek akıl almaz bir vahşet.


Kelimeler üzüntümüzü ve öfkemizi dile getirmede kifayetsiz kalıyor, söyleyecek söz bulamıyoruz. Kaynakların yerel gelişimini destekleyen ve yerel geçim kaynaklarını iyileştirmenin yollarını planlamada kolaylaştırıcı rol oynayan çok önemli biriydi. Ailesi ve arkadaşları, Peten halkı ve hepimiz için ne inanılmaz bir kayıp!

Guatemala'nın önde gelen aktivistlerinden Olinda Salguero, "Guatemala'nın Peten bölgesindeki San Luis'te gerçekleşen Domingo Choc cinayeti barbarlıktır" dedi.

Güruh onu cadı olmakla suçlayarak, pek çok kişi önünde diri diri yaktı. Olayda yer alan herkes yargılanmalı.

La Hora yerel gazetesine göre Guatemala'daki İnsan Hakları Ombudsmanı (PDH) soruşturma başlattı.

PDH'nin yaptığı açıklamada "PDH, kendini atalarından kalma bilgiyi korumaya ve yaymaya adamış, doğal ilaç uzmanı Domingo Choc Che'nin hayatını karartan vahşi eylemleri kınıyor ve reddediyor" ifadeleri yer aldı.

Yerel gazeteci Jody Garcia, Chimay bölgesi savcılığının, belediye savcılığıyla Peten bölgesi savcısının koordinasyon halinde olaya dair soruşturma başlatacağını duyurduğunu bildirdi.

Guatemala'da şiddet suçları büyük bir sorun ve ülke dünyanın en yüksek cinayet oranlarından birine sahip.

Ülkedeki askeri yönetim döneminde Maya yerlileri muazzam can kaybı verdi. İç savaş sırasında yaklaşık iki yüz bin yerli öldürüldü ve 626 katliam alanı tespit edildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU