Şentop’tan Kılıçdaroğlu’na: Gelsin, dosyaya basının huzurunda birlikte bakalım

“Enis Berberoğlu hakkındaki kesin hükmün TBMM’ye geliş tarihi ise daha eskidir. Sayın Berberoğlu’nun dosyasındaki evrakı da tek tek biliyorum”

Fotoğraf: AA

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan Enis Berberoğlu, Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın milletvekilliklerinin düşürülmesi konusunu eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na çağrı geldi. Şentop, dosyaları basın huzurunda birlikte inceleme önerisinde bulundu.

Hürriyet’ten Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde Şentop’un ifadelerine yer verdi.

Yazının ilgili kısmı şöyle:

CHP’li Enis Berberoğlu ve HDP’li Leyla Güven ile Musa Farisoğulları’nın milletvekilliği düşürüldü ama tartışması bitmedi.

HDP farklı illerden Ankara’ya yürüme kararı alırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis Başkanı Şentop’u hedef aldı. Kılıçdaroğlu, “Erdoğan, Meclis Başkanı Şentop’la sarayda görüştü ve milletvekillerinin düşürülmesi talimatını verdi” dedi. Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri üzerine Meclis Başkanı Mustafa Şentop’la görüştüm. Kılıçdaroğlu’na tepkiliydi. “Talimatla iş yapmaya alışkın olanlar başkalarını da kendileri gibi sanır, başkalarını bu şekilde itham eder. Hangi gerekçeyle olursa olsun, ‘Anayasa ve İçtüzük hükümleri uygulanmamalıdır’ diyenleri ciddiye almak mümkün değildir” dedi.

Üç milletvekilinin milletvekilliklerinin düşürülmesi konusunda yürütülen tartışmalardan biri de durumun dönem sonuna bırakılmasıyla ilgili. Şentop’a bunu da sordum. İlk yanıtı, “Bu bilgi temelsiz ve şimdiye kadarki uygulamalarla bağdaşmamaktadır” oldu. “Neden” diye sordum. “Altını çizerek belirtiyorum: Bazılarının iddia ettiği gibi dönem sonuna bırakılmış tek bir kesin hüküm yoktur. Bir işleyişte teamülden söz edebilmek için birden fazla uygulama gerekir. Oysa bu konuda tek bir örnek bile yoktur” diye karşılık verdi

Bireysel başvuru beklenemez miydi?

Bir de Enis Berberoğlu’nun, Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru var. Bu infazı kesmez mi, bireysel başvurunun sonucu beklenemez miydi?

Şentop bu konuyu hukukçulara inceletmiş. Ama ben yine de sordum. “Bireysel başvurunun Anayasa’nın 84. maddesinin ikinci fıkrası ve Meclis İç Tüzüğü’nün 136. Maddesinin ikinci fıkrası hükümleri karşısında *bireysel başvuru kesin hükme engel değil; TBMM bireysel başvurunun sonuçlanması için kesin hükmü bekletemez, kanaatine varıldı” dedi.

Berberoğlu’nun dokunulmazlığı yeniden kaldırılmalı mıydı?

CHP’nin gündeme getirdiği bir konu var. O da Anayasa’nın 83.maddesine göre Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi için dönem sonunun beklenmesi iddiası. Meclis Başkanı Şentop’a sordum.

“Anayasanın 83. maddesinden söz edenlerin maddeyi iyi okuyup doğru anlamadıklarını görüyorum” diye karşılık verdi. Bunun üzerine, anlaşılmayan nokta nedir? diye  sordum. Meclis Başkanı şu karşılığı verdi, “Sanırım 83.Maddenin 4’ncü fıkrasını kastediyorlar. İlgili fıkrada,“Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclis’in yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır” deniliyor. Bu hükümle, milletvekilliğinin düşürülmesi arasında bir alaka yok. Orada değiliz. O konu geçmiş, o tartışma tüketilmiş. Yargıtay kararını verirken, bu hükümle alakalı tartışmalar yapmış ve sonunda bir karar vermiş. Karar kesinleşmiş. TBMM Başkanlığı kesinleşmiş yargı kararlarını tartışamaz; doğru karar yanlış karar diye ayıramaz; beğendiği kararları uygulayıp beğenmediği kararları bir kenara koyamaz. TBMM Başkanlığı “kesin hüküm” var mı yok mu, ona bakar. Ortada kesin hüküm vardır; onun gereği Anayasa 84/2’ye göre yerine getirilmiştir.”

CHP milletvekili Enis Berberoğlu söz konusu olunca Şentop, Kılıçdaroğlu’na “Gelsin, dosyaya basının huzurunda birlikte bakalım” diye çağrı yaptı. Kılıçdaroğlu ne yanıt verir, orasını bilemiyorum ama Şentop, “Enis Berberoğlu hakkındaki kesin hükmün TBMM’ye geliş tarihi ise daha eskidir. Sayın Berberoğlu’nun dosyasındaki evrakı da tek tek biliyorum. ‘Milletvekillerinin dosyasına girdi’ denilen uzman görüşü veya bir mütalaa yok. İddia sahibi iddiasına güveniyorsa gelsin, dosyaya basının huzurunda bakalım. O uzman görüşünü bulsun ve göstersin. Aksi halde yalan söylemiş olacaktır” diye meydan okudu.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU