Malala Yusufzay: Eğitimli kızlar dünyamızı değiştirecek güce sahip

21 yaşındaki aktivist, yerlerinden edilmiş insanlara destek vermek için çalışan bir yardım kuruluşuna ortak oldu

Nobel ödüllü Yusufzay, evsizlere dikkat çekmek için binlerce kişinin katılımıyla düzenlenecek “dışarıda uyuma” eylemine destek verecek / Fotoğraf: AA

Malala Yusufzay, İskoçya’da katıldığı bir programda eğitim hakkından mahrum kalan kadınları desteklemenin önemine dikkat çekti. 

2014’te Nobel Barış Ödülü’nü kazanan en genç kişi olarak tarihe geçen 21 yaşındaki aktivist, birlikte çalışma kararı aldığı Social Bite adlı evsizlere yardım kuruluşunun çarşamba günü İskoçya’nın başkenti Edinburgh’ta düzenlediği programa katıldı.

Mülteci kızların okula geri dönmesi için Malala Fonu’na destek veren kuruluşla yaptığı ortaklığın kendisini heyecanlandırdığını belirten Yuzufzay konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

 


“Eğitimli kızlar dünyamızı değiştirecek güce sahip. Ancak bir evi ya da eğitime erişim şansı olmayan milyonlarca mülteci ve yerinden edilmiş kız çocuğu, yeteneklerini ortaya koyma imkanından yoksun.”

 


Malala’nın ziyaretinden onur duyduklarını belirten yardım derneğinin kurucu ortağı Josh Littlejohn MBE ise “Malala’nın kız çocuklarının eğitimi için verdiği mücadele ve kurduğu vakfın, mültecileri desteklemek ve sosyal adalet yaratmak için yaptığı işler ilham kaynağı oldu” dedi.

Malala’nın ziyaretiyle Büyük Dışarıda Uyku kampanyasının duyurusunu yaptığını ve bu sayede “Parkta Uyku” etkinliğinin uluslararası bir aşamaya geçtiğini söyleyen Littlejohn, “İskoçya’daki etkinliklerin, evsiz insanların hayatlarında birtakım farklılıklar yaratmak ve siyasetçilerin ilgisini bu konuya çekmek adına önemli bağışlar toplama konusundaki gücünü gördük” diye ekledi.

Kendi adını verdiği Malala Fonu aracılığıyla kadınların eğitimi için dünya çapında kampanyalar yürüten Yusufzay, Social Bite kuruluşunun organize ettiği, evsizlerin durumuna dikkat çekmek için dünya genelinde binlerce kişinin katılımıyla düzenlenecek “dışarıda uyuma” eylemine destek verecek. 

 



 

Önümüzdeki ay yapılacak “Büyük Dışarıda Uyku” etkinliğinin, 50 bin kişiyle şimdiye kadar gerçekleşen en geniş katılımlı kampanya olması bekleniyor.

Kampanyaya katılacak diğer kuruluşlar arasında UNICEF ABD Fonu ve Küresel Evsizlik Enstitüsü de yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geniş çaplı “dışarıda uyku” kampanyaları, Social Bite bağışlarının önemli kısmını oluşturuyor. Yardım kuruluşu, geçen yıl aralık ayında Glasgow, Aberdeen, Edinburg ve Dundee’den gelen katılımcıların yer aldığı benzer bir etkinlikte 3,6 milyon sterlin (yaklaşık 26 milyon TL) topladı. 

Faaliyetlerine 2012'de sandviç dükkanı olarak başlayan Social Bite, elde ettiği karı İskoçya’da evsizliğe son vermek için kullanan ve kafe sayısı 5’e ulaşan toplumsal bir girişime dönüştü.

Ünlülerden de destek gören yardım amaçlı kafeleri bugüne kadar ziyaret edenler arasında George Clooney ve Leonardo Dicaprio gibi isimler de bulunuyor. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/women


Independent Türkçe için çeviren: Nazlı Esen Albayrak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU