AK Parti Sözcüsü Çelik’ten Yunan bakana cevap: Kötü şakalar yapmayın, gerekli zeka düzeyine sahip olmadığınızı gösterirsiniz

Çelik, MYK sonrası düzenlediği basın toplantısında, normalleşme süreci, artan İslamofobik saldırılar ve TBMM’de düşürülen milletvekilleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu

Fotoğraf: AA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MKYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Türkiye’deki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası normalleşme sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çelik, "Sağlık Bakanımızın geniş kapsamlı bir sunumu oldu. İçişleri Bakanımızın kapsamlı sunumu oldu. 144 bin civarında Vefa Sosyal Grubu'nun son derece kayda değer çalışmalarının nasıl koordine edildiğini ayrıntılı bir şekilde bizimle paylaştılar” dedi.

Vefa Sosyal Destek Grubu'nun çalışmaları hakkın bilgi veren Çelik, 15,5 milyon ev ziyareti gerçekleştirildiğini belirterek şunları kaydetti:

Bu rekordur. Ziyaretleriyle, yardımlar götürmeleriyle, maaşların dağıtımıyla ilgilenmiştir. İçişleri Bakanlığımız Türkiye'de Kovid'le ilgili yalan haberlere ulaşmıştır. 11 bin provokatif bilgi paylaşan hesap görülmüştür. Bunların çoğu FETÖ kaynaklı olduğu görülmüştür. FETÖ'nün milletin zor zamanında aynı ihanet duygusuyla hareket ettiği görülmüştür.

“102 ülkeyle birlikte Filistinli kardeşlerimizi de yalnız bırakmadık”

Dış dünyada kendi ülkesinin ihtiyaçlarını karşılamayan ülkelerin durumlarının tartışıldığını vurgulayan Çelik, “Maske konusunda, sağlık çalışanlarına gereken desteği verme konusunda. Türkiye'den 102 ülkeye yardım gitmiştir. Uluslararası kuruluşlardan talepler olmuştur, bunlardan üçü karşılanmıştır. Filistinli kardeşlerimizi bu durumda yalnız bırakmadık” dedi.

“Avrupa İslamofobik saldırıları engellemiyor”

Son günlerde dünyada artan İslamofobik ve ırkçı saldırılarla ilgi konuşan Çelik, “Irkçılar, faşistler her zaman olduğu gibi kafatasçılar bu bilincin engellenmesi konusunda üzerine düşen aynı çirkinlikleri yaptılar. Vatandaşlarımıza ve camilerimize yapılan saldırıları yakından takip ediyoruz” dedi.

Çelik şöyle devam etti:

İslam ve Türkiye düşmanlığı konusunda Avrupa'daki muhataplarımızı bir kez daha uyarıyoruz. 11 saldırının 8'i Türkiye kökenli cami ve derneklere yöneliktir. Ramazan ayında kutsal sayılan değerlerimize saldırı yapılmıştır. Maalesef oradaki yönetimlerin bu saldırıları engelleme noktasında eksik davrandıklarını gözlemliyoruz. Bu kafatasçılar bütün dünyanın başına beladır. Eline fırsat geçtiği zaman Avrupa'daki antisemitizmi yeniden canlandırmaya çalışıyorlar. Bunlarla mücadele insanlık adına yapılması gereken mücadeledir.

“Rum yönetimi İslam ve Türk düşmanlığını himaye ediyor”

Toplumlararası diyaloğun geliştirilmesinin koronavirüs sürecinde bir kez daha net olarak görüldüğünü ifade eden Çelik, Kuzey Kıbrıs’ta camilere yapılan saldırılara ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Çelik, “Larnaka'da bulunan Tuzla camisinin duvarına Bizans bayrağı asıldı. Köprülü camisinin avlusuna molotof kokteyli ve göçmen düşmanı yazılar yazıldı. Rum yönetiminin sistematik bir şekilde İslam ve Türk düşmanlığını himaye ettiğini düşünüyoruz” dedi.

Provokatif saldırıları yapan kişilerin kısa sürede sorumlu yönetim tarafından bulunabileceğini vurgulayan Çelik, “Rum yönetimi bunları bulmadığı müddetçe olağan şüpheli olarak değerlendirilecektir bizim tarafımızdan” ifadelerini kullandı.

“Yunan bakan kötü şakalar yapmasın”

Çelik, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos’un Türkiye’ye karşı askeri müdahaleyle ilgili sözlerine de tepki gösterdi.

Yunanistan tarafından sürekli tansiyonu yükselten sözler söylendiğinin altını çizen Çelik şunları kaydetti:

Yunanistan Savunma Bakanı Türkiye ile savaşa hazır olduklarını belirtti. Türkiye bir kabile devleti değildir, hukuk esaslı bir devlettir. Hukuk yoluyla haklarını korumak Türkiye'nin önceliğidir. Başka bir durum söz konusu olduğunda Türk ordusunun dünyanın en güçlü ordularından biri olduğunu, gücünün, kararlılığın tartışılması gerektiğini herkes bilir. Yunan Dışişleri Bakanı'na bu tür kötü şakalar yapmayın diyoruz. Zaten ciddiye alınacak bir tarafı yok. Bu şakalar alnınıza yapışır. Kötü şaka yapmak için gerekli zeka düzeyine sahip olmayan bir yaklaşım içinde olduğunuzu göstermiş olursunuz. 

“Dönem sonuna bırakılması gibi tek bir kesin hüküm yok”

TBMM’de milletvekilliklerinin düşürülmesi için dönem sonunun beklenmediği yönünde gelen eleştirilere cevap veren Çelik, “Meclisin yaptığı mahkemenin kararının usulü bir şekilde yerine getirmesidir. Bir kişi bu hükmü giydiği andan itibaren genel kurulda okunması gerekirdi. Dönem sonu beklenebilirdi deniyor. Meclis Başkanımız önemli hukukçudur, bütün bunları teker teker açıkladı” dedi.

Çelik şöyle devam etti:

Dönem sonu bekletildiği bir uygulama yok. Teamül var diyorlar, böyle bir teamül de yok. Dönem sonuna bırakılması gibi tek bir kesin hüküm yok. Diyorlar ki, konunun uzmanlarına soruldu, dönem sonuna bırakılması kararı dosyanın içerisinde var, bir kere böyle bir karar da yok. Bahsedilen çalışmanın daha önceki Meclis Başkanımız sayın Binali Yıldırım döneminde yapıldığını söylüyorlar. Halbuki bu iki milletvekili ile bilgi sayın Şentop döneminde gelmişti.

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvurunun bunu geciktirmesi gerektirdiğini söylüyor. Adı üstünde bir şey kesinleştikten sonra Anayasa Mahkemesi'ne başvurular. Bu kesinleşmiş hükümler aleyhine başvuru yapılabilir. Bunun bireysel başvuru olmayacağı son derece açıktır. Meclis'in yaptığı işlem usulü bir işlemdir. Odaklanması gereken şey Meclis'in yaptığı işlem değil mahkemelerin verdiği karardır. Meclis bu işlemi yapmaya mecburdur.

Gözaltına alınan gazetecilerin durumu

Bugün gözaltına alınan ODATV Ankara Temsilcisi Müyesser Yıldız ve TELE1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel'in gözaltına alınmasıyla ilgili gelen bir soruya ise Çelik, "Gazetecilerle ilgili yargı süreci devam ediyor. Askeri casusluk suçu çerçevesinde bir soruşturma söz konusu. Onu beklememiz gerekiyor" cevabını verdi.

“Ayasofya konusu belli bir noktaya gelince açıklanacaktır”

Ayasofya Müzesi’nin tekrar ibadete açılması tartışmalarına da değinen Çelik, “1934'ten beri bu konuda Türk siyasetinde çok tartışma yapılmış. Milletimizin gözünde muazzam yeri vardır. İnsanlık için son derece önemlidir. Ayasofya Camii olarak kalplerde, gönüllerde özel yere sahiptir” dedi.

Cumhurbaşkanının bu konuda açıklamaları olduğunu hatırlatan Çelik, “Biz çalışırız, yeri geldiği zaman açıklarız gibisinden. Hala o noktada olduğunu söyleyebiliriz. Bu çalışmalar belli bir noktaya geldiği zaman tabii ki açıklanacaktır. Tabii ki vatandaşlarımızın hissiyatını göz önüne alıyoruz, farkındayız” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU