Virüs vakasının kalmadığı Yeni Zelanda’da sosyal mesafe kalktı, sınırlar hâlâ kapalı

50’li yaşlarında bir kadının da taburcu edilmesiyle aktif vaka sayısını sıfıra indiren Yeni Zelanda’da kişiler ve şirketler için konulan sert kısıtlamalar, en düşük seviyeye indirildi. Ülkenin sınırları ise bir süre daha kapalı kalacak

39 yaşındaki Jacinda Ardern, 2017'den bu yana Yeni Zelanda Başbakanlığı görevini yürütüyor/ Fotoğraf: AP

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ashley Bloomfield ile düzenlediği basın toplantısında ülkede koronavirüse yakalanan  tüm hastaların iyileştiğini ve aktif vaka kalmadığını açıkladı.

Ardern’in açıklamasına göre Yeni Zelanda’da bu aşamadan sonra yapılacak, Kovid-19 tedbirlerini “birinci seviyeye" indirmek olacak. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birinci seviye, sınırların kapatılması hariç, insanlar ve şirketlere yönelik tüm kısıtlamaları kaldırıyor. Bunun içinde sosyal mesafe kuralları da bulunuyor. 

Kovid-19’a karşı “en sert önlemleri alan” ülkeler arasındaki Yeni Zelanda’da yeni normalde önemli takip sistemleri de olacak. 

Sınırlar bir süre daha kapalı, kim nereye gidiyorsa takip edilecek

“Birinci seviyedeki tedbirler altında iş yerlerinizde çalışmak itiyorsanız, bunu şimdi yapabilirsiniz” diyen Jacinda Ardern, ülke sınırlarının kapalı tutulmaya devam edeceğini sözlerine ekledi. 

Bu haftadan itibaren Yeni Zelanda’ya girecekler, 14 günlük karantina süresinde iki kez Kovid-19 testine tâbi tutulacak. 


Yeni tedbirler kapsamında tüm Yeni Zelandalılardan gittikleri yerler, telefonlarındaki uygulama veya yazarak kayıt altına alınacak. 


"Bu iş bitmedi ama bunun büyük bir başarı olduğunu inkar edemeyiz. Yeni Zelandalılara teşekkür ediyorum” diyen Jacinda Ardern, "Gelecekte, virüsün küresel durumu ve doğası nedeniyle bir iki vaka görülmesi mümkün olacak. Bu vakaları hızlı şekilde durdurmamız gerekiyor. İstediğimiz son şey uyarı seviyesini tekrar yukarıya çıkartmak" ifadelerini kullandı.
 

Yeni Zelanda
Yeni Zelanda'da sosyal mesafe yasakları kalksa da insanların takibi sürecek/ Fotoğraf: AP


“Ekonomiye etkisi beklenenden az”


Geçen aylardaki kısıtlamaların ekonomi üzerindeki etkisinin beklenenden az olduğunun ve toparlanmanın daha kısa sürede gerçekleşeceğinin altını çizen Ardern, "Yeni Zelandalıların sağlığını korumakla kalmadık, şimdi ekonomik toparlanmada da bir adım önde başlıyoruz" dedi.


Sıkı tedbirler virüsün yayılmasını durdurdu


Kovid-19’un ortaya çıkmasıyla 19 Mart'ta tüm sınırlarını kapatan ve kendi vatandaşları hariç ülkeye tüm girişleri durduran Yeni Zelanda, önce “üçüncü seviye" ardından ‘‘dördüncü seviye’’ karantina tedbirleri uygulamaya koydu.


Bu kapsamda, zorunlu ihtiyaçları karşılamayan tüm işletmeler kapatıldı, yurt içi serbest dolaşım kısıtlandı ve tüm toplu etkinlik ve buluşmalar yasaklandı. Vatandaşların yalnızca birlikte yaşadıkları kişilerle sosyal temasta bulunmasına izin verildi.


Başbakan Ardern’in, 27 Nisan'da ülkesinin Kovid-19'a karşı verdiği savaşı kazandığını ilan ettiği ülkede, son 17 gündür yeni vakaya rastlanmadı.

St Margaret's Auckland Hastanesi'nde tedavi gören 50’li yaşlardaki kadın hastanın da bugün taburcu edilmesiyle Yeni Zelanda’da aktif vaka kalmadı. 

Kovid-19 nedeniyle hastalanan 1504 kişiden 1482’si iyileşirken, 22 Yeni Zelandalı hayatını kaybetmişti.



Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU