NFL'in oyunculara ulusal marş sırasında protesto izni vermesi Trump'ı kızdırdı: Diz çökmek yok!

Farklı dallardan Amerikalı sporcular ırkçılık karşıtı eylemlere destek verirken, Michael Jordan ırkçılıkla mücadele için 100 milyon dolar bağışta bulundu

Trump, dik çökme eylemini ırkçılığa karşı değil Amerikan bayrağına karşı protesto olarak değerlendiriyor (AP)

Amerikan Ulusal Futbol Ligi’nin (NFL) oyunculara milli marşın okunduğu sırada ırkçılığa karşı “diz çökerek” protestoda bulunmasına izin vereceğine yönelik açıklaması ABD Başkanı Donald Trump’ı kızdırdı.

NFL’in yetkili isimlerinden Roger Goodell önceki gün yaptığı açıklamada, “NFL olarak oyuncuları daha önce dinlemeyerek hata yaptığımızı kabul ediyoruz. Herkesi konuşması için cesaretlendiriyor ve barışçıl biçimde protestolarını yapmaya davet ediyoruz. NFL olarak siyahilerin hayatının önemli olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

The Guardian'ın haberine göre, Goodell’in açıklamasının ardından Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla karar tepki gösterdi. Trump, “Dimdik olarak ayakta durmamız gerekir, tercihen selamlayarak ya da eli kalbin üstüne koyarak. Protesto edebileceğiniz başka şeyler mevcut, fakat mükemmel Amerikan bayrağını protesto edemezsiniz. Diz çökmek yok!” ifadelerini kullandı.

 

 

Farklı spor dallarından sporcular ve organizasyonların Siyahilerin Hayatı Önemli (Black Lives Matter) protestolarına verdiği desteğe, ünlü NBA oyuncusu Michael Jordan da ırkçılıkla mücadele eden kurumlara 100 milyon dolar bağış yaptı. Jordan’ın bu desteğinin siyasete dahil olmaya yönelik daha önce gösterdiği isteksizlikten ayrıldığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Roger Goodell sosyal medyada, “NFL olarak siyahilerin hayatlarını önemli olduğuna inanıyoruz. Ülke genelindeki protestolar, siyahi oyuncuların, taraftarların ve personelin maruz kaldığı baskının, eşitsizliğin ve sessizliğin simgesi. Konuya dair söz söyleyen oyuncularla ve diğerleriyle durumu nasıl geliştirebileceğimiz yönelik görüşeceğim” diye belirtmişti.

NFL’in tavrındaki değişikliğin, bazı oyuncuların ligin “ırkçılığı ve siyahilere yönelik sistematik baskıyı kınaması” yönünde çağrıda bulunmasının ardından geldiği aktarıldı.

Maç başlamadan önce milli marşın okunması sırasında diz çökme eylemi ilk kez 2016’da Colin Kapernick tarafından siyahilere yönelik adaletsizliği protesto amacıyla başlatılmıştı. Eylemin yapılmasından iki hafta sonra, diz çökmenin ırkçılığa karşı uluslararası protestoları sembolü haline geldiği ifade edildi.

Trump, eylemin kendisini uzun süredir kınıyor. İki yıl önce ABD Başkanı, NFL’in maç öncesinde yapılan eylemi yasaklama kararını övgüyle karşılamıştı. Trump o dönem, “Milli marş için içten biçimde ayakta durmalısınız. Ya da maçta oynamamalısınız, orada olmamanız gerekir. Belki de ülkede olmamanız gerekir” ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU