NFL, oyuncuların ulusal marş sırasında protestoda bulunmasına izin verecek

NFL oyuncuları yakın zamanda ırkçılık karşıtı video yayımlamıştı

NFL takımlarından Indianapolis Colts takımı 2017'de bir maçta ulusal marşın okunduğu sırada diz çökerek protestoda bulunmuştu (AFP)

Amerikan Ulusal Futbol Ligi’nin (NFL) yetkili isimlerinden Roger Goodell, Cuma yayımlanan videoda oyuncuları daha önce dinlemedikleri konusunda hata ettiklerini ve ırkçılığı kınadığını söyledi.

The Guardian'ın aktardığına göre Goodell, “NFL olarak oyuncuları daha önce dinlemeyerek hata yaptığımızı kabul ediyoruz. Herkesi konuşması için cesaretlendiriyor ve barışçıl biçimde protestolarını yapmaya davet ediyoruz. NFL olarak siyahilerin hayatının önemli olduğunu inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Polis tarafından öldürülen siyahiler George Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery’nin ailelerine başsağlığı dileyen Goodell, lige dair endişeleri olan oyuncularla kişisel olarak temasta olacağını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Goodell, Ağustos 2016’da diz çökme eylemlerine ilham veren San Francisco 49ers oyuncusu Colin Kaepernick’e dairse herhangi bir açıklamada bulunmadı. Kaepernick, ulusal marşın okunduğu sırada diz çökerek siyahilere yönelik şiddete tepki göstermişti.

Roger Goodell’in açıklaması bir haftadır ülkenin neredeyse yarısının George Floyd’un Minneapolis’te polis memuru Derek Chauvin tarafından öldürülmesinin ardından protesto düzenlemesinin ardından geldi.

Perşembe günü Patrick Mahomes, Saquan Barkley, Michael Thomas, Odell Beckham Jr ve Deshaun Watson’ın da dahil olduğu NFL’in onlarca yıldızı ırksal eşitlik üzerine önemli bir mesaj vermişti. Oyuncuların hazırladığı video, NFL’in Twitter’ın resmi hesabı tarafından da retweet’lenmişti.

Ligin önemli oyuncularından Thomas videoda, “George Floyd’un vahşice öldürülmesinin bu yana 10 gün geçti” diyor. Thomas’ın ifadesinin ardından videoda diğer oyuncular, “Ya George Floyd’un yerinde ben olsaydım?” diye soruyor.

 

 

Oyuncular Floyd, Arbery, Breonna Taylor ve Eric Garner gibi öldürülen siyahilerin ismini anıyor.

Hopkins, “Ben George Floyd’um” diyor.

Adams, “Ben Breonna Taylor’um” diyor.

Video oyuncuların “susmayacağız” demesiyle sona eriyor. 

 

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU