Bilim Kurulu üyesi Prof. Azap yanıtladı: Neden hafta sonu 15 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi?

"İstanbul’da salgının kontrol altına alındığını göz önüne alırsak Türkiye’nin geri kalanını görmeye başladık"

Fotoğraf: AA

Türkiye, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında normalleşme sürecine geçti. Ancak bu hafta sonu ilan edilmesi beklenmeyen sokağa çıkma yasağının 15 şehirde uygulanacağı açıklandı.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Alpay Azap Habertürk’te katıldığı canlı yayında yasağın ilan edilme gerekçesini açıkladı.

Azap, şu görüşlerini paylaştı:

İllerdeki pandemi kurulları ve il sağlık müdürlükleri belli illerde vaka sayılarının arttığını bildirdi. Gaziantep, Diyarbakır, Karadeniz Bölgesi’nden birkaç şehir de var. Ankara’da beklediğimiz azalmayı göremedik, çok hafif bir artış var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İstanbul’da kontrol altına aldık”

Salgının başlangıcında vakaların büyük bir kısmı İstanbul’daydı. İstanbul çok büyük bir il olduğu için, sayılar Türkiye’yi çok etkiliyordu. Türkiye’ye baktığınızda İstanbul sayılarını görüyordunuz aslında. İstanbul’da salgının kontrol altına alındığını göz önüne alırsak Türkiye’nin geri kalanını görmeye başladık.

“Koca’nın değerlendirmesi birkaç aylık dönem için”

İstanbul’un 1-1.5 ay önce tamamladığı salgın eğrisi bazı illerimiz için yeni başlıyor olabilir. Bunu dikkatlice takip etmek gerekir. Sayın Sağlık Bakanı “İkinci dalgayı beklemiyoruz” dedi. Bu önümüzdeki birkaç aylık dönem için yapılmış bir değerlendirme. Bu birkaç aylık dönemde vaka sayılarında belirgin bir düşüş olmasa dahil artış da beklemiyoruz.

Hangi şehirlerde sokağa çıkma yasağı uygulanacak?

İçişleri Bakanlığı, dün gece saatlerinde 15 şehirde hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı.

Bu şehirler şöyle:

 Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van ve Zonguldak.

Yasağın olduğu 6 Haziran Cumartesi günü market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU