Almanya ve AB’nin kurtarmak için seferber olduğu Lufthansa ilk çeyrek zararını açıkladı: Geçen yılın 6 katı

Almanya ve Avrupa Birliği’nin 9 milyar euroluk kurtarma paketi üzerinde anlaştığı Lufthansa, geçen yılın ilk çeyreğinde açıkladığı zararını, 2020’nin aynı döneminde altıya katladı

Fotoğraf: EPA

Havacılık sektörünün seyahatleri durduran koronavirüs salgınınından ne kadar darbe aldığı kendini bilançolarda göstermeye başladı. 

Son olarak Almanya’nın en büyük havayolu şirketi 2020’nin ilk üç ayında 2,1 milyar euro zarar ettiğini duyurdu. Şirketin geçen yılın aynı dönemindeki zararı 342 milyon euroydu. 

Yolcu sayısı, geçen seneye göre yüzde 26 gerileyen havacılık devinin bilançosu normal şartlarda 30 Nisan’da açıklanacaktı. Ancak belirsizlikler nedeniyle hazirana ertelendi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lufthansa’dan yapılan yazılı açıklamada borç yapılandırmanın elzem olduğu ifade edilirken “Talepteki yavaş toparlanma devam ederken, bu durumu göğüsleyebilmek için geniş kapsamlı yapılandırmalar yapmamız gerekiyor” denildi. 

"Krizin 2023'ten önce sona ermesini beklemiyoruz"

Yolcu sayısı sadece nisanda bile yüzde 98,1 düşen şirketin 763 uçağının 700’ü nisan ve mayıs boyunca park halindeydi. 

Mevcut krizin 2023’ten önce bitmesini beklemediklerini belirten Lufthansa, “2021’de 300, 2022’de 200 uçağımız parkta olacak” dedi. 

Haziran ortasından itibaren 130 destinasyona uçuşlarını haftalık 2 bine çıkaracaklarını duyuran Alman şirket, “Amacımız tatile çıkacaklara ve iş seyahatlerine mümkün olduğu kadar çok seçenek sunmak” dedi. 

Çalışanların çalışma saatleri kesilecek

Maliyet kesintileri hakkında da değerlendirmelere yer veren Lufthansa, 87 bin çalışanının çalışma saatlerini azalttıklarını, bazı projelerin iptal edildiğini bazılarının ertelendiğini belirtti. 

Lufthansa’nın ortağı olduğu Brüksel ve Avusturya havayolları da filosunu (sırasıyla) yüzde 30 ve yüzde 20 küçültecek. Bu şirketlerin istihdam kesintisinin de yaklaşık yüzde 25 ve yüzde 20 olması bekleniyor. 

Alman hükümeti ortağı oldu

Borsada işlem gören hisselerinin değeri yıl başından bu yana yüzde 42 düşen Lufthansa için Almanya hükümeti de seferber oldu. 

Angela Merkel yönetiminin geçen hafta açıkladığı 9 milyar euroluk destek paketi bu haftanın başında Avrupa Komisyonu’nda onaylandı. Ancak diğer Avrupalı şirketlerle adaletli rekabetin olması için Lufthansa’dan Frankfurt ve Münih havalimanlarındaki slotlarının bir kısmını boşaltmaları şart koşuldu. 

Tüm bunların yanı sıra Almanya hükümeti, daha sonra satılmak üzere Lufthansa’dan yüzde 20 pay alacak. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU