Maduro: İran halkına tankerler için bizzat teşekkür etmek üzere ziyarette bulunacağım

İran'ın gönderdiği tüm tankerlerin ülkeye sorunsuz ulaştığı aktarıldı

Venezuela yakın zamanda İngiltere Merkez Bankası'na ülkenin altınlarının satışını gerçekleştirmesi için dava açmıştı (Reuters)

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Pazartesi yaptığı açıklamada kısa süre içinde enerji ve diğer sektörler konusunda anlaşma imzalamak üzere İran’a ziyaret gerçekleştireceğini açıkladı. 

İran yakın zamanda, yaptırımlar ve ekonomik kriz nedeniyle petrol rafinerilerini etkin biçimde çalıştıramayan Güney Amerika ülkesine 5 petrol tankeri gönderdi. 

Maduro devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, “Halka bizzat teşekkür etmek zorundayım” dedi. Maduro’nun ziyaretine yönelik herhangi bir tarih belirtilmediği aktarıldı.

İran devlet televizyonu da yakın zamanda “Fortune”, “Forest”, “Petunia”, “Faxon” ve “Clavel” isimli akaryakıt tankerlerinin Venezuela’ya sorunsuz biçimde ulaştığını açıkladı. Bahsi geçen petrol tankerleri toplamda 1 milyon 53 bin varil akaryakıt taşıyor.

ABD’nin çeşitli yaptırımlar uyguladığı her iki ülke de petrol rafinerilerinin etkin biçimde kullanılması ve elde edilen petrolün satılması konusunda sıkıntılar yaşıyor. Venezuela rafinerilerini kullanmakta sıkıntı yaşarken, İran ürettiği petrolü satmakta zorlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce Reuters’a konuşan üst düzey bir ABD yetkilisinin İran'ın Venezuela'ya gönderdiği yakıt tankerlerine ilişkin alınacak önlemlerin masaya yatırıldığını bildirdiği aktarılmıştı. 

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza ise 14 Mayıs'ta Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ABD'nin Venezuela'ya petrol getiren gemileri taciz ettiğini belirterek, "Bu, uluslararası yasaların ve Venezuelalıların temel haklarının açık ihlalidir." ifadesini kullanmıştı.

Öte yandan Tahran ise ABD’nin herhangi bir müdahalede bulunduğu durumda misilleme yapacağını açıklamıştı. 

Ruhani’nin, “Petrol tankerlerimiz eğer Karayip Denizi’nde ya da dünyanın herhangi bir yerinde Amerikalıların çıkardığı bir sorunla karşılaşırsa, (ABD) onlar da sorun yaşayacak” ifadelerini kullandığı aktarılmıştı.

Ruhani, “İran hiçbir zaman çatışma başlatmayacak. Her zaman egemenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü savunmaya ve ulusal çıkarlarımıza hizmet etmeye yönelik meşru hakka sahibiz. Amerikalıların hata yapmayacaklarını umuyoruz” dedi.

Analistler İran tankerlerinin taşıdığı akaryakıtın Venezuela’nın yaklaşık iki ile üç haftalık ihtiyacını karşılayacağını belirtiyor. 

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU