İstanbul Müftülüğü’nden “merkezi hoparlör sistemine girilmemesi” için 5 dakika önlemi

Müftü Maşalı, cemaatle namazın “bir ya da iki hafta sonra kılınabileceğini” söyledi

Fotoğraf: AA

İstanbul Müftülüğü, İzmir’de merkezi hoparlör sistemine girilip camilerden şarkı çalınması olayının ardından bir önlem aldı. Buna göre merkezi hoparlör sisteminin bulunduğu camilere 5 dakika önceden elektrik veriliyor, ezan okunduktan sonra da akım kesiliyor.

İstanbul Müftüsü Mehmet Emin Maşalı, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) İstanbul Şubesi'nde basın mensuplarının sorularını yanıtlayıp, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Geçen günlerde İzmir'de merkezi sistemin olduğu cami hoparlörlerinden şarkı çalınmasıyla ilgili İstanbul’da gerekli tedbirleri aldıklarını belirten Maşalı, "Bu tarz istismarların olmaması için merkezi ezan sisteminden yararlanan camilerimizde cihazlarımızın elektrik şebekesiyle irtibatı ezandan 5 dakika önce sağlanıyor. Ezan-ı Şerif bittikten hemen sonra da elektrik irtibatı kesiliyor" ifadelerini kullandı.

Maşalı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında yasaklanan cemaatle namaz konusunda “bir ya da iki hafta sonrasını” işaret etti:

En yakın zamanda, belki önümüzdeki hafta veya bir sonraki hafta diğer üç vakitte de cemaatle namaz kılabileceğiz. Önemli olan bu ilk süreci atlatabilmekti. Geçen hata İstanbul'da 3 bin 500 cami ile park ve benzeri alanlarda da cuma namazı kılındı. Bu süreci sağlıklı bir şekilde sürdürdüğümüz takdirde diğer aşamaları da kademeli olarak uygulamaya geçebileceğiz.

20200602_2_42753035_55555728-min.jpg
Maşalı, "Başkanlığımız Sağlık Bakanlığı ile Bilim Kurulu'nun değerlendirmeleri ve yapılacak müzakereler sonrasında kararları açıklayacaktır" dedi. (Fotoğraf: AA)


Kullanımı yasak olan şadırvan ve tuvaletler da sürece göre kademeli olarak adım atacaklarını ifade eden Maşalı, "Üç aydır verilen bir mücadele ve bunun neticesinde  elde edilen kazanımlar var. Bunları elden kaçıramayız. O yüzden hassasiyeti bir süre daha devam ettirmemiz gerekiyor” dedi.

İzmir'de 21 Mayıs günü saat 17.00 sıralarında merkezi sistemin frekansına korsan şekilde giren kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, bazı camilerden, 'Çav Bella' ismindeki İtalyanca marşı yayınlamıştı. Bir gün sonra akşam saatlerinde aynı teknikle yine frekansa giren kişiler bu kez Selda Bağcan'ın bir parçasını çalmıştı.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU