Emekli Albay Işık: Yaz aylarında İdlib’de yeni bir çatışma olasılığı yüksek

Gerek TSK gerekse Suriye Ordusu, son dönemlerde İdlib’e yeni asker ve gelişmiş silah sistemleri sevkediyor. Karşılıklı sevkiyatları doğrulayan Emekli Albay Mithat Işık, yaz aylarında İdlib’de yeni bir çatışma olasılığının yüksek olduğunu söyledi

İdlib’de 27 Şubat 2020'de başlayan Bahar Kalkanı Harekatı, Rusya ile varılan mutabakatın ardından 5 Şubat 2020 tarihinde son buldu.

Sağlanan ateşkese karşın İdlib’de sorunlar halen çözülebilmiş değil.

Mutabakat kapsamında Lazkiye - Halep arasındaki  M-4 Karayolunun trafiğe açılması, güneyinde kalan muhalif güçlerin çekilerek buradaki güvenliğin Rus ve TSK tarafından ortak sağlanması kararlaştırılmıştı.

Ancak yoldaki güvenlik sağlanamadığı gibi zaman zaman Suriye güçleriyle muhalifler arasında karşılıklı ateş açmalar da sürüyor.

Suriye’nin muhtemelen İran veya Rusya’dan aldığı teknik destek ile İHA operasyonlarına ağırlık verdiği görülürken Rus Savunma Bakanlığı’nın geçen 27 Mayıs 2020 tarihinde basına düşen İdlib’deki Rusya ve Türkiye devriyesinin ateşkesin süresiz olduğu anlamına gelmediği ve askeri harekatın süresiz olarak ertelenmediği yönündeki açıklaması da soru işaretlerine neden oldu.

idlibpost.jpg
TSK'nın bölgeye yeni çok namlululu roketatar sistemleri gönderdiği iddia edildi / Fotoğraf: Twitter@IdlibEn

 

Lazer yönlendirmeli çok namlulu roketatarlar sevkedildi

İdlib’deki hassas dengeden dolayı ateşkesten sonra da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) mevcut konumlarını güçlendirmek için İdlib’e yönelik gerek asker ve gerekse silah takviyeleri sürdü.

Suriye Gözlemevi (SOHR), mayıs başlarında TSK’nın İdlib’deki mevcudunun 10 bin 400’e ulaştığını iddia eden bir haber servis etmişti.

İdlib merkeze bağlı Mastumah köyüne Hawk hava savunma sistemi konumlandıran TSK, son günlerde İdlib’e yeni gelişmiş silahlar sevketti.

Gerek muhaliflere gerekse Suriye yönetime yakın sitelerde bu sevkiyatlara dair haber ve görseller paylaşılıyor.

Sosyal medyada İdlib'e dair haberler veren İdlib Post tarafından 29 Mayıs 2020'de paylaşılan habere göre TSK, geçtiğimiz günlerde Roketsan tarafından üretilen T-122 Sakarya adlı çok namlululu topçu roketatarların lazer yönlendirme ile donatılmış yeni nesil sistemlerini İdlib’e sevketti.

karagözetlemeradarı.jpg
İdlib'deki TSK noktalarının güvenliği ARS-2000 radarları sevkedildi / Fotoğraf: Twitter:@SteeleSyAA

 

Sınır karakollarında kullanılan radarlar da İdlib’de

İdlib’e Bahar Kalkanı operasyonu sırasında da  kullanılan M110 A2 203mm'lik obüslerden yeni sevkiyatlar yapan TSK’nın İdlib içerisindeki noktalarını güçlendirmek için ARS-2000 gözetleme ve atış tanzim radarı sevkettiğine dair görseller de sosyal medyada yer aldı.

Söz konusu sistem insanları gece gündüz demeden 10-12 km uzaktan tespit edebilirken, araçları ve alçaktan uçan helikopterleri daha uzak mesafelerden tespit edebiliyor.

Sınır karakollarında da kullanılan bu sistemin olası sızma girişimlerine karşılık önlem olarak sevkedildiği belirtildi.

 

Rusya’nın askeri desteği sürüyor

TSK, İdlib’deki konumunu güçlendirirken Rusya’nın Suriye’ye yönelik askeri desteğinin sürdüğü görülmekte. Zaman zaman Boğaz’dan geçerek Suriye’ye askeri malzeme gönderen gemiler görüntüleniyor.

Son olarak bunlardan biri 28 Mayıs 2020 tarihinde uluslar arası ilişkiler uzmanı Yörük Işık tarafından fotoğraflandı.

mig29.jpg
Rusya'ya Suriye'ye yeni MİG-29 uçakları sattı / Fotoğraf: AA

 

Suriye’ye yeni savaş uçakları

Son olarak Rusya tarafından Suriye’ye satılan ancak sayısı açıklanmayan bir dizi yeni model Mig-29 savaş uçağının Lazkiye’deki Hmeymim üssünde törenle teslim edildiği Suriye Haber Ajansı (SANA) tarafından geçtiğimiz günlerde duyuruldu.

Bahar Kalkanı operasyonu sırasında 3 Suriye savaş uçağının sınırı geçmeden Türkiye tarafından atış yapan Türk F-16’larınca vurulmasının ardından bu alımın yapılmasının F-16’lara karşı önlem olduğu iddia ediliyor.

Independent Türkçe’ye konuşan ancak adının açıklanmasını istemeyen bir savunma yetkilisi Mig-29’ların Sovyetler Birliği döneminde F-16’lara karşı üretildiğini belirterek şöyle konuştu:

r77.jpg
R77 füzeleri uçaktan uçağa atılıyor / Fotoğraf: Wikipedia

 

Esad, F-16’lara karşı R-77 füzeleri istemişti iddiası

Suriye’nin elinde 15 civarında Mig-29 vardı ancak bunlar eski sürüm. F-16’larla başa çıkma şansı yok. Zaten operasyon sırasında da Suriye bunları korumak için Şam’daki üslerde tuttu kuzeye getirmedi. Suriye’nin Rusya’dan 12 adet Mig-29 siparişi daha vardı. Bunlar daha üst sürüm. Harekat sırasında Beşar Esad yönetiminin uçaklarını F-16’lardan korumak için uçaktan uçağa atılan 80 km. menzilli R-77 füzesi istediği iddia edilmişti. Bu füzeler Mig-29’lardan atılabiliyor. Muhtemelen 6 veya 8 adet teslim edilen yeni uçaklarda bu füzelerden bulunabilir. Bu uçakları da bombardıman yapacak uçaklarının yanına koruma amaçlı eskort olarak kullanmak istiyorlar. Her halükarda F-16’lar açısından bir tehdit oluşturması zor. Ancak İHA’lar, helikopterler, yerdeki askerler için risk olabilirler.

İki tarafta Cebel Zaviye ve Ariha’ya yeni takviyeler gönderdi

Son günlerde Suriye Ordusu’nun Cebel Zaviye ve Ariha bölgesine yönelik sevkiyatlarını arttırmasının ardından TSK’da Ariha kenti civarındaki konumunu güçlendirdiği iddia edildi.

mithat ışık.jpg
Mithat Işık, bölgedeki gelişmeleri Independent Türkçe'ye değerlendirdi / Fotoğraf: sde.com

 

Işık: “Hem Suriye hem TSK güçlerini takviye etti”

Suriye’de son gelişmeleri Stratejik Düşünce Enstitüsü Savunma ve Güvenlik Koordinatörü Emekli Albay Mithat Işık’a sorduk.

Işık, gerek TSK ve gerekse Suriye’nin İdlib’deki güçlerini takviye ettiğini doğrulayarak, şöyle konuştu:

Son günlerde rejim Rusya’dan sayılarının en az 10 olduğu tahmin edilen savaş uçagı aldı.Rejim İdlib’deki kara unsurlarını İranlı milisler ve zırhlı muharebe araçları ile takviye etti. TSK’da bölgedeki güçlerini hava savunma sistemleri ve tanklar, zırhlı araçlarla takviye etti.

Işık, TSK’nın yığınağının iki nedenden kaynaklanabileceğini belirtti:

Birinci neden Suriye ile yeni bir çatışma ihtimali. İkinci neden ise M4 karayolunun güvenliği için oradaki bazı radikal gruplara müdahale edilmesi. Her halükarda yaz aylarında İdlib’de yeni bir çatışma olasılığı yüksek.

idlibasker.jpg
TSK, ateşkes sonrasında İdlib'deki pozisyonlarını güçlendirdi / Fotoğraf: AA

 

“Rusya’nın Türkiye ile Suriye’yi baş başa bırakması zor ihtimal”

Türkiye ile Rusya’nın son süreçte Libya’da karşı karşıya geldiğine dikkat çeken Işık, M-4 yolunun açılması sorunun tam olarak çözülmemesinin de gerilimi arttırdığını söyledi.

Işık, olası bir çatışmada Rusya’nın Türkiye ile Suriye’yi baş başa bırakmasının zor bir ihtimal olduğu görüşünde.

Işık, Türkiye’nin ABD’ye güvenerek Rusya ile anlaşmadan İdlib’de yeni bir operasyona kalkmasının risk içereceğini de söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Rus Savunma Bakanlığı'nın bölgede Türkiye ile devriye faliyetleri icra ediyoruz ancak bu durum herşeyin halledildiğini göstermiyor diye açıklama yapması da bölgede gerginliğin devam ettigini gösteriyor. Rusya'nın alacagı tutum bölgedeki dengeleri etkileyecektir.Herhangi bir çatışma durumunda Rusya'nın tarafsız kalması Türkiye'nin harekatını kolaylaştıracaktır.

Işık, Rusya’nın son dönemlerde Suriye’ye yeni uçaklar vermesi dışında Tel Rıfat’a askeri takviye yapmasının da dikkat çekici olduğunu söyledi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU