Demokratların adayı Joe Biden: Başkan olunca protestocuları dinleyeceğim

Donald Trump göstericileri suçlarken, muhtemel rakibi siyahi bir yardımcı seçerek protestocuların kalbini kazanabilir

Biden, göstericileri terörizmle suçlayan Trump'tan farklı bir profil çizmeye çalışıyor (Joe Biden/Twitter)

ABD’de Kasım’da düzenlenmesi planlanan başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin muhtemel adayı olan Joe Biden, sokağa dökülen muhaliflerin oyunu alabilmek için çalışmalarını hızlandırdı. Twitter adresinden paylaşım yapan Biden, şu ifadeleri kullandı:

Şu an acı içinde bir ulusuz fakat bu acının bizi yok etmesine izin vermemeliyiz.
Başkan olarak bu muhabbete öncülük edeceğim ve daha da önemlisi, dün akşam Wilmington'da protestoların düzenlendiği yerde bugün yaptığım gibi, dinleyeceğim.

Diğer yandan AP haber ajansı, George Floyd’un ölümüyle birlikte ülkeye yayılan protestoların Biden’ın başkan yardımcısı yapmak istediği kişiyi de değiştirebileceğini bildirdi.

Kendisini yeni nesil liderlere “geçiş” için uygun bir aday olarak gösteren 77 yaşındaki Biden’ın bu seçimi, gelecekte nasıl bir Demokrat Parti ve ABD görmek istediğini de ortaya koyacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerika’da savcı ya da hakim gibi asayişle ilgili birindense, protestoculara daha yakın görülen bir profilin tercih edilebileceği konuşuluyor.

Daha önce bir kadını bu göreve seçeceğini belirten Biden’ın önünde Atlanta Valisi Keisha Lance Bottoms gibi protestolara yaklaşımıyla göstericilerin de takdirini toplayan isimler var.

Demokrat Parti’nin başkan adayı olmak için siyahilerin desteğini alan Biden’a siyah bir kadını yardımcısı yapması yönünde baskılar var.

Partinin bu konudaki düşüncesini sorduğu Amerika Öğretmenler Federasyonu Başkanı Randi Weingarten, Afrika kökenli Amerikalı bir kadının başkan yardımcısı olmasının sembolik bir öneme sahip olacağını ifade etti.

Bu görev için düşünülen diğer siyahi kadın adaylar arasında Kaliforniya Senatörü Kamala Harris, Florida eyaletinden Temsilciler Meclisi üyesi Val Demings ve Georgia’dan Stacey Abrams gibi isimler de var.

Yardımcısı olacak ismi 1 Ağustos’ta açıklayacağını belirten Biden’ın önünde henüz vakit bulunuyor. Amerikan siyasetini yakından takip eden uzmanlar, küresel koronavirüs salgınının ekonomi ve sağlık alanlarında neden olduğu sorunların yanı sıra, bu protestoların da dikkate alınması gerektiğini vurguluyor.


Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU