Ridley Scott, Stanley Kubrick’i şaşkına çeviren Alien sahnesini anlattı: Beni arayıp nasıl çektiğimi sordu

Scott, 1979 tarihli bilim kurgu klasiğini izleyen Kubrick’in kendisini aradığını söyledi

Ridley Scott’ın 1979 tarihli filmi Yaratık’ta (Alien), yaratığın bir karakterin göğsünü parçalayarak ortaya çıktığı dehşet verici sahne sinemadaki analog efekt sihrinin bir harikası olmayı sürdürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Scott’ın sahnede kurbanı oynayan John Hurt dışında oyuncularının hiçbirine haber vermeyip Hurt’ün göğsünü parçalayarak çıkan yaratığa tamamen içlerinden gelen şaşkınlıkla tepki vermelerini sağlaması yaygın olarak biliniyor.

IndieWire'da yer alan habere göre Los Angeles Times’a verdiği yeni röportajda Scott, sahnenin mekaniklerinin Stanley Kubrick’i bile etkilediğini ve yönetmenin filmi izledikten sonra kendisini arayıp bunu nasıl başardığını sorduğunu söyledi.

Stanley Kubrick’in beni arayıp ‘Bunu nasıl başardın?’ diye sorduğunu hatırlıyorum. (Kubrick) ‘Yavaş çekimde izledim, sahnenin kesildiği yeri göremedim’ dedi. Ben de anlattım. O da ‘Tamam anladım. Anladım, işe yaramış’ dedi.

Efekt Hurt’ü boynundan itibaren masanın altına yerleştirip üstüne de yapay bir vücut koyarak gerçekleştirilmiş. Scott sahneyi birden fazla kameranın kaydettiğini ve yalnızca bir kez çekildiğini söyledi. 

Çünkü setin her tarafına kan fışkırttıktan sonra orayı temizleyip yeniden çekmenin yolu yoktu... Bunu oyunculardan gizledim, küçük yaratığı ve yapacaklarını da oyunculardan sakladım. Onu hiç görmemelerini istedim. Hatırlarsanız o zamanlar hiç dijital efekt yoktu. O yaratığı bir şekilde göğsünden çıkarmam gerekiyordu.

Küresel salgından sonra sinemaya gitme ve film çekmenin geleceğine dair konuşan Scott şunları söyledi:

Bana göre yaptığımız için parçası olan bir şey var diye düşünüyorum çünkü bir film yapıp çekmek bir yığın insanı adına senaryo denilen bir taslağın etrafına topladığınız baştan aşağı mantık dışı bir süreç. Sabah erkenden buluşuyorsunuz, başlarda bu sık oluyor, sonrasında bunu bir şekilde sürdürmeye çalışıyorsunuz. Dolayısıyla iyimser değilseniz film sektöründe olmamanız gerekir. Sanırım ben bir iyimserim. Bir yolunu bulacağız. Bu da geçecek.

 

IndieWire

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU