İran'da koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 57 kişi daha hayatını kaybetti, cami ve alışveriş merkezlerine yönelik kısıtlamalar kaldırıldı

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, bugün itibariyle camilerin açılacağını söyledi. Ülkede salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 7 bin 734'e yükselirken, vaka sayısı 148 bin 950 oldu

İran'da koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 57 kişi daha hayatını kaybetti / Fotoğraf: İRNA

İran medyasına göre, başkent Tahran'da düzenlenen Koronayla Ulusal Mücadele Kurulu toplantısı sonrasında konuşan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkedeki salgın süreciyle ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Tedbirlerin gevşetilmesine rağmen salgın öncesindeki şartlara dönülmesinin zaman alacağını vurgulayan Ruhani, "Halk, koronavirüs öncesi şartlara yakın zamanda dönemeyeceğimizi bilmelidir" dedi. 

Ruhani, "Yaşam tarzımızı uzun süreliğine değiştirmemiz ve kısıtlamaları hayatımızda kabul etmemiz ve hayatımızın bir kısmını siber alana taşımamız gerekebilir" ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Talimatlara uyulmaması ülkenin kaderini tehlikeye atabilecek hatadır”

Son haftalarda tedbirlerin gevşetilmesinin ardından bazı eyaletlerde sosyal mesafe kurallarına riayet edilmemesi nedeniyle yeniden tırmanışa geçen vaka sayılarına işaret eden Ruhani, "Talimatlara uyulmaması ve bu talimatlara yönelik dikkatin azalması ülkenin kaderini tehlikeye atabilecek bir hatadır" uyarısında bulundu. 

Toplantıda bazı kısıtlamaların kaldırılmasına dair kararlar alındığını açıklayan Ruhani, ancak tedbirlerin gevşetilmesinin tehlikenin azaldığı anlamına gelmediğine dikkati çekti. 

Ülke genelinde camilerin bugün itibarıyla açılacağını belirten Ruhani, devamında şu ifadeleri kullandı:

Mescitlerin, sağlık talimatları uygulanarak vakit namazları için açılması ve cemaat namazlarının da talimatlara ve sosyal mesafe kurallarına riayet edilerek kılınması kararlaştırıldı. İkinci konu da öğleden sonra 06.00'ya kadar açık kalmasına izin verdiğimiz alışveriş merkezleriyle ilgili. Bu toplantıda alışveriş merkezlerinin çalışma saatlerindeki kısıtlamaların da kaldırılmasına karar verildi.

Son 24 saatte 57 kişi hayatını kaybetti

İran Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, Kovid-19'dan bir gün içinde 57 kişinin daha yaşamını yitirdiği ve 2 bin 282 yeni vaka tespit edildiği söyledi.

Açıklamada, Kovid-19 kaynaklı can kaybının 7 bin 734'e yükseldiği ve vaka sayısının ise 148 bin 950'ye ulaştığı kaydedildi.

Virüse yakalananlardan 2 bin 533'ünün durumunun kritik olduğu bilgisinin verildiği açıklamada, şu ana kadar iyileşen hasta sayısının ise 116 bin 827'ye çıktığı aktarıldı.

Açıklamada, ülke genelinde bugüne kadar 915 bin 998 kişiye Kovid-19 testi yapıldığı ifade edildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU