Demokrat Parti’den Yassıada tepkisi: ‘Maskeli balo’ oynadılar

Uysal: 27 Mayıs sabahı saat 05:30’da ihtilal bildirisini okuyan Alparslan Türkeş’in kurucusu olduğu partinin genel başkanı var, ama Demokrat Parti yok, demokratlar yok

Fotoğraf: AA

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nın açılış töreninde bir maskeli balo oynandığını görüşünü dile getirerek muhalefet partilerinin davet edilmemiş olmalarına tepki gösterdi.

27 Mayıs darbesinin 60. yıl dönümünde, Demokrat Parti Genel Başkanı ve Başbakan Adnan Menderes’in idama mahkûm edildiği Yassıada, düzenlenen bir törenle, “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” adıyla halkın ziyaretine açıldı.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, TV5’de yayınlanan “Perde Arkası” programına telefon bağlantısı ile katılarak, Selim Akduman’ın sorularını cevapladı. Gültekin Uysal, bir soru üzerine Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nın açılış törenine davet edilmediklerini söyledi ve “Türkiye’nin içine düştüğü siyasi iklimin tabii bir çıktısı olarak değerlendiriyorum; ama üzüntü verici” dedi.

“Kimliği yok edildi”

Demokrat Parti olarak Yassıada’da uygulanan projenin esasıyla ilgili itirazları olduğunu da belirten Uysal şöyle konuştu:

Adeta Yassıada’nın ismi, yaslı ruhu yok edilmiş, yaşanan acılara ve anılara saygısızlık edecek mahiyette bir proje geliştirilmiştir. Türkiye’de tarihten devraldığımız her şeyi, her hatırayı, her mirası, şehirleri yok ettiğimiz gibi, maalesef Yassıada’nın da tarihî kimliği yok edilmiştir. Kendi haline bıraksaydık daha fazla orada, yaşanan acılar insanların zihninde bir mânâ bulurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Türkeş’in kurucusu olduğu parti var, biz yokuz”

Uysal, eleştirilerine şöyle devam etti:

İktidarın cenahında iktidarın değirmenine su taşımıyor iseniz, kayıtsız ve şartsız iktidarın politikalarını tasvip etmiyor iseniz, ahbap çavuş ilişkileri içerisinde, deyim yerindeyse Meksika sınırı gibi sınırın öbür tarafında yapılan her şeyi onaylamıyor iseniz, maalesef o karede yeriniz yok. Daha da acı veren bir tablo, elbette, 27 Mayıs sabahı saat 05:30’da ihtilal bildirisini okuyan Alparslan Türkeş’in kurucusu olduğu partinin genel başkanı var ama Demokrat Parti yok, demokratlar yok.

“Davet edilsek bile bunun unsuru olmak istemezdik”

Açılış töreninde adeta bir “maskeli balo” oynandığını öne süren Uysal, şunları söyledi:

Türkiye’de önümüzdeki süreçte de daha da derinleştirmek noktasında bir siyasal aklı, siyasal mühendisliği ortaya koymuş başta AK Parti Genel Başkanı Sayın Erdoğan, onunla beraber Cumhur İttifakı içerisinde bir ortak siyasî akıl var. Sadece Demokrat Parti değil, devlet protokolünün pek çok unsurunu orada gördük. Onlar orada iken elbette devlet protokolü içerisinde Meclis’in ikinci büyük partisinden Meclis’te temsil edilen siyasî partilere, diğer unsurlara, normal bir program içerisinde davet edilir. Ama Türkiye zaten çok sıklıkla ifade ettiğimiz bir parti devletine dönüşmüş, devletle bir siyasî parti aynîleşmiş, bu siyasî partinin geleceği, bekası, bu ülkenin, bu milletin her değerinin, ülkenin bekasının önüne konulduğu için, o partinin öncelikleri cihatinde davranılıyor. O açıdan bakılınca zaten davet edilmedi; ama Demokrat Parti olarak tavrımız, davet edilsek bile, burada uygulanan yanlış bir politikaya, yanlış bir uygulamanın meşrulaştırıcı unsuru olmak istemezdik.

 

Independent Türkçe, TV5

DAHA FAZLA HABER OKU