Hakaret öğrenildiği andan itibaren 6 ay içinde şikayet edilebilir, üzerinden 8 yıl geçmediyse dava açılabilir

Erdoğan’a 2013’de hakaret ettiği iddiasıyla CHP’li Dila Koyurga hakkında işlem yapılması bu suçtaki zaman aşımı süresini akıllara getirdi. Sekiz yıllık dava zaman aşımı süresi geçilmeme kaydıyla hakaret öğrenildikten 6 ay içinde şikayetçi olunabiliyor

Birçok insanın bir anlık öfke ile savurduğu hakaretler davalık olmasına neden olabiliyor / Fotoğraf: wakyma.com

Hakaret gündelik hayatta en çok işlenen suçların başında geliyor. Özellikle sosyal medyanın da yaygınlaşmasıyla da arkasında en fazla iz bırakan suçlardan biri durumunda.

Bazı insanlar sosyal medya üzerinden başka insanlara yönelik ağır ifadeler kullanıp bunların zaman içerisinde unutulacağını sansa da iş hukuki boyuta geldiğinde hiç de öyle olmuyor.

dila.jpg
Dila Koyurga'nın 2013 yılındaki bir ifadesi, Erdoğan'ın avukatı tarafından şikayet edildi / Fotoğraf: AA

CHP Gençlik Örgütleri İzmir İl Sekreteri ve Karabağlar Belediye Meclis Üyesi Dila Koyurga hakkında 2013 yılına ait bir tweetinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla avukatı tarafından suç duyurusunda bulunuldu.

Suçu işlediği iddia edilen 2013 yılında 17 yaşında olan Koyurga, ifadesi alındıktan sonra savcılık sorgusunun ardından mahkemece adli kontrolle serbest bırakıldı.

Öğrenildiği andan itibaren altı ay içinde şikayetçi olunabiliyor

Avukat Tuba Torun,  TCK’nın 125. maddesinde düzenlenen hakaret suçunun şikayet süresinin fiilin öğrenildiği andan itibaren altı ay olduğunu söyledi.

Yani bir kişi kendisine hakaret edildiğini öğrendikten sonra altı ay içerisinde şikayetçi olabilir.

Ama bunda da bir sınır var. Torun, hakaret suçunun dava aşım süresinin ise sekiz yıl olduğunu söyledi. Yani fiil altı aydan sonra öğrenilse dahi sürenin sekiz yılı geçmemiş olması gerekiyor.

tubatorun.Jpeg
Avukat Tuba Torun / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Hapse giren nadir, Cumhurbaşkanı’na hakaret edenler hariç"

Son olarak hakaret suçunun cezası 3 ay ile iki yıl arasında arasında. Torun, hakaret suçundan genellikle hapis yatanın pek olmadığını ancak bunun istisnasının Cumhurbaşkanı’na hakaret suçları olduğunu kaydetti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU