Şirketlerin lüks araç alımını kısıtlayacak, Süper Lig futbolcularına beyanname verdirecek yeni Gelir Vergisi Tebliğleri neleri kapsıyor?

2019 yılı Aralık ayında çıkarılan torba yasa ile getirilen vergi düzenlemelerinin uygulanmasına ilişkin tebliğ yayınlandı. Serbest meslek erbablarının yıllık 600 bin TL'ye kadar olan gelirleri istisna kapsamına alındı, sporcular için vergilendirme değişti

Fotoğraf: Unsplash/@kellysikkema

Bugün Resmi Gazete’de iki Gelir Vergisi Tebliğ’i yayımlandı. 

Bu iki tebliğ esasında, aralık ayında TBMM’de kabul edildiğinde “Dijital Hizmet Vergisi, Konaklama Vergisi, Değerli Konut Vergisi” gibi yeni vergileri hayata geçiren, o dönem çok da tartışılan torba yasanın ikincil düzenlemeleri. 

Yani tam adıyla 7194 sayılı “Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un bazı hükümlerinin nasıl uygulanacağını ve yeni vergi düzenlemesinin esaslarını açıklıyor. 

Yayınlanan iki tebliğden ilki bazı meslek gruplarındaki vergi istisnalarını diğer ise vergi indiriminden faydalanacak kişiler için bazı kolaylıkları içeriyor. 

600 bin lira üzerinde kazanan sanatçı istisna kapsamı dışında

Şiir, hikâye, roman makale yazarları, bilimsel araştırma ve incelemeler yapanlar, bilgisayar yazılımcıları, röportaj yapanlar, karikatüristler, fotoğraf, film ve video sanatçıları film, radyo ve televizyon için senaryo yazanlar, oyun yazarları, mütercimler, heykeltraşlar, hattatlar, ressamlar, bestekârlar, bilgisayar programcıları ve mucitler gibi geniş bir alanı kapsayan serbest meslek erbablarının gelir vergisinde istisnaya tâbi olmasına sınırlama getirildi. 

Buna göre eskiden bu işleri sürekli yapmamaları hâlinde bir istisnaya tâbi olan bu kişilerin, 2020 için 600 bin liraya kadar olan gelirleri istisna kapsamı dışına çıkarıldı. Yani 600 bin lira ve üzerinde gelir elde eden bu tür serbest meslek erbabı artık defter tutacak ve beyanname verecek. 

Süper Lig’teki futbolcular bundan sonra beyanname verecek

Kanunla lig usulüne tabi spor dallarında en üst liglerde faaliyette bulunan sporculara uygulanan gelir vergisi kesinti oranı, yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıkarıldı. 

Mevcutta sözleşmesi bulunan sporcular için bu sözleşmenin bitimine kadar gelir vergisi kesintisi yüzde 15 olarak uygulanacak. 31 Ekim 2019 tarihi itibarıyla yapılan sözleşmelerde kesinti yüzde 20 olarak uygulanacak.

Yıllık geliri belirli bir tutarı 2020 yılı için 600 bin lirayı aşan sporcular bu gelirleri için yıllık beyanname verecek.

Ücretleri eskiden stopajla vergilendirilen sporcuların beyanname vermemesi durumunda, tevkif suretiyle ödenen vergiler nihai vergi olacak. 

Sadece amatör spor müsabakalarının hakemleri vergiden istisna tutulacak

Değişiklikten önce tüm hakemlere verilen ücretler istisna kapsamındaydı. Artık sadece amatör spor yarışmalarını yöneten hakemlerin elde ettiği geliler, gelir vergisinden istisna olacak. 

Profesyonel spor yarışmalarını yöneten hakemler ile basketbol ve voleybol spor dallarının en üst liglerindeki yarışmaları yöneten hakemlere bu faaliyetleri nedeniyle 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yapılan ödemeler ücret hükümlerine göre vergilendirilecek.

Spor hakemlerince elde edilen ücret gelirleri toplamının, gelir vergisi tarifesinin dördüncü diliminde yer alan tutarı  (2020 yılı için 600 bin lira) aşması halinde bu ödemeler yıllık gelir vergisi beyannamesiyle de beyan edilecek. 

Yine, bahse konu spor hakemlerinin birden fazla işverenden ücret geliri elde etmesi ve birden sonraki işverenden elde ettiği ücret gelirleri toplamının, gelir vergisi tarifesinin ikinci diliminde yer alan tutarı (2020 yılı için 49 bin lira) aşması halinde, birinci işverenden alınan ücret geliri dahil tüm ücret gelirleri yıllık gelir vergisi beyannamesiyle beyan edilecek.

Ulaşım ücreti vergiden istisna

Çalışanların işe gidip gitmelerinde yaptıkları, 2020 için 12 liraya kadar olan belirli ulaşım masrafı tutarı gelir vergisinden istisna edildi. 

Yeni düzenlemeyle buna ilişkin ödemenin toplu taşıma kartı, bileti veya bu amaçla kullanılan ödeme araçlarının temini şeklinde yapılması durumunda, yapılan ödemeler ücret istisnası kapsamına alınıyor.

Şirketlerin lüks araca talebi azalabilir 

Hemen hemen her şirketin aktifinde yer alan ve “gider” olarak yazılan “binek araçlarla” ilgili de bir düzenleme getirildi. 

Buna göre faaliyeti “bu araçların işletilmesi” olan işletmeler haricinde, aktiflerinde kiralık araç bulunanların bu kiraları 5 bin 500 TL’ye kadar vergi indirimine konu olacak.

Binek otomobillerin tamir, bakım, yakıt, sigorta ve benzeri cari giderlerinin yüzde 30'u ve bu otomobillere ilişkin amortisman giderlerinin yıllık belirli bir tutarı aşan kısmı vergiye tabi matrahın tespitinde gider olarak dikkate alınamayacak.

Araçlar satın alınmışsa, aracın alınması sırasında ödenen ÖTV ve KDV’nin 140 bin lirası gider kaydedilecek. Bu ÖTV ve KDV gider yazılmayıp arabanın maliyetine ekleniyorsa, bunun da sadece arabanın 300 bin liralık kısmı amortismana tâbi tutulacak. 

Düzenlemenin ile şirketlerin, lüks araç taleplerinin düşmesi bekleniyor. 

Yeni vergi tarifesi

Aralıkta kabul edilen 7194 sayılı kanun ile gelir vergisi dilimlerine yüzde 40’lık yeni bir dilim eklenmişti. 

Yeni tebliğ uyarınca, 2019 yılına ilişkin ücret geliri dışında elde edilen gelirler için verilecek beyannameler, yüzde 40’lık yeni dilim dikkate alınarak düzenlenecek.

Buna göre, yıllık geliri 500 bin lirayı aşanlar, 500 bin liraya kadar olan kısım için 163 bin 400 lira, aşan kısmı için ise yüzde 40 gelir vergisi ödeyecekler.

Vergi indirimi için gerekli şartlar

Diğer Gelir Vergisi Tebliğ’i ise “Vergiye uyumlu mükellef” de denilen, beyannamesini zamanında ödeyen, vergisini zamanında veren iyi mükelleflerin daha düşük vergi ödemesilerine ön ayak olan yüzde 5’lik vergi indiriminin şartlarını düzenliyor. 

Daha önce hem Kurumlar Vergisi hem Gelir Vergisi için getirilen indirimden faydalanabilmek için şu kurallar belirlendi: 

- İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son 2 yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş (Kanuni süresinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler bu şartın ihlali sayılmaz) olması

- Söz konusu süre içerisinde haklarında beyana tabi vergi türleri itibarıyla ikmalen, re'sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması 


- İndirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla, vergi beyannameleri üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenmiş olması

- Vergi aslı (vergi cezaları ile fer'i alacaklar dahil) 1000 liranın üzerinde vadesi geçmiş borç bulunmaması

- Anılan beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört takvim yılında Vergi Usul Kanunu’nun ilgili maddesinde sayılan fiilleri işlediği tespit edilenler bu haktan yararlanamayacaklar. 

 

Independent Türkçe, AA, Dünya 

DAHA FAZLA HABER OKU