Koronavirüs anneleri vurdu: Pandemi öncesine göre 31 saat daha fazla ev işi yapılıyor

Kadınlar babalara göre ortalama 12 saat daha fazla ev işi yapıyor

Araştırmaya göre tecritteki annelerin yükü ikinci bir işte çalışmaya eş değer (Unsplash)

Bir araştırma Birleşik Krallık (BK) genelinde annelerin koronavirüs krizi öncesine göre her hafta 31 saat daha fazla ev işi yaptığını ortaya koydu.

Boston Consulting Group'un yürüttüğü araştırma bu ekstra iş yükünün ikinci bir işte çalışmaya eş değer olduğu ve muazzam ölçülerde strese yol açtığı konusunda uyardı.

Araştırmacılar kadınların babalara göre ortalama 12 saat daha fazla ev işi yaptığını tespit etti.

BK genelinde virüsün yayılmasını durdurmak için anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerin kapanmak zorunda kalmasıyla Kovid-19 tecridi ebeveynlerin hayatının büyük ölçüde aksamasına yol açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışan ebeveynler üzerine yapılan araştırma ebeveynlerin eve dair üstlendiği ek görevler arasında ev işlerinin, çocuk bakımının ve evden eğitimin olduğunu tespit etti.

Annelerin yaklaşık yüzde 60'ı koronavirüs krizi sırasında evle ilgili fazladan görevleri sebebiyle işlerini yapma kapasitelerinin azaldığını söylerken aynı ifadeyi kullanan babaların oranı yüzde 49.

Araştırmacılar ebeveynlerin yüzde 70'inin çocuklarının bakımı ve eğitimiyle ilgilenirken dışarıdan herhangi bir destek almadığını ortaya koydu.

BK, Amerika, Fransa, Almanya ve İtalya'dan 3 bin 55 çalışan ebeveynin katıldığı araştırmada diğer ülkelerde de benzer cinsiyetçi rol dağılımları kaydedildi.

Araştırmacılar bu ülkelerdeki çocuklu kadınların ev içinde artık haftada ortalama 65 saat ücretsiz emek verdiğini tespit etti. Bu rakam Kovid-19 krizinden bu yana neredeyse iki katına çıkmış durumda. Bu sayı haftada ortalama 50 saat çalışan babalardan neredeyse üçte bir daha fazla.

Kısa süre önce London School of Economics'in yürüttüğü bir çalışma da tecrit sırasında çocuk bakımı sorumluluklarının ve evde eğitimin asıl yükünü çalışma durumundan bağımsız olarak kadınların üstlendiğini ve bu yüzden koronavirüsün cinsiyet ayrımını derinleştirdiğini ortaya koymuştu.

Rapor aynı esnada çalışsalar bile kadınların evde eğitim, çocuk bakımı ve ev işleriyle ilgilenmesinin daha muhtemel olduğunu tespit etmişti.

Fakat bu eğilime karşı koyan bazı aileler de var. Kadın, erkek ve bakıma muhtaç çocuklardan oluşan ve babaların ücretsiz izin, işten çıkarılma veya evden çalışma durumlarıyla karşılaştığı evlerin yüzde 20'sinde çocuk bakımı daha eşitlikçi şekilde dağıtılıyor.

Rapor üzerinde çalışan ekonomist Profesör Barbara Petrongolo şunları söyledi:

Babaların artık çocuk bakımının yükünü üstlendiği ailelerden oluşan hatırı sayılır bir azınlık var. Meslek hayatlarımızı tecritle başa çıkacak şekilde adapte etme yöntemlerimizi de düşünürsek bu bana uzun vadede daha eşitlikçi bir toplumun oluşacağı yönünde umut veriyor.

Raporda, yaklaşan ekonomik durgunluk döneminde kadınların işlerini kaybetme olasılıklarının erkeklerden daha fazla olduğu çünkü kadınların en ağır darbeyi alacağı öngörülen konaklama, eğlence, turizm ve sanat gibi sektörlerde daha fazla çalıştığı belirtiliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU