“AK Parti ve MHP, milletvekili transferini önleyecek iki formül üzerinde çalışıyor” iddiasının detayları

Gazete Duvar’da yer alan habere göre iki partininin hukukçu kurmaylarınca yürütülen çalışmada iki formülün öne çıkıyor ve üzerinde anlaşılan teklifin haziranda Meclis’e sunulması planlanıyor

Devlet Bahçeli'nin teklifinin AK Parti tarafından kabulüyle iki parti milletvekilleri transferlerini önleyecek formül üzerinde çalışmaya başladı / Fotoğraf: AA

Yaklaşık bir hafta önce Yeniçağ Gazetesi yazarı Orhan Uğuroğlu’na konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir “baskın erken seçim” olması durumunda  Ahmet Davutoğlu’nun liderliğinde Gelecek Partisi ve Ali Babacan liderliğindeki Deva Partisi’ne grup kurabilmeleri için destek olabileceklerini açıklamıştı. 

Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamasının ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de milletvekili transferlerini önlemek için yasal düzenleme yapılması çağrısında bulunmuştu. 

İstifaya süre sınırlaması

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre AK Parti’den bu çağrıya olumlu yanıt gelmesiyle birlikte iki partinin hukukçu kurmayları bir çalışma başlattı ve transferleri engelleyeceği düşünülen iki formül öne çıktı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu formüllerden ilki: Bir milletvekilinin partisinden istifa ettikten sonra 6 ay gibi sınırlı bir süre başka bir partiye geçişi mümkün olmayacak. Bu süreçte milletvekili Meclis çalışmalarına bağımsız üye olarak katılacak.

İkinci formülde ise seçimlere belli bir süre kala (örneğin bir yıl) milletvekilinin istifa edip başka bir partiye geçişine izin verilmeyecek. 

Her iki formülle de hem istifa eden milletvekiline dair gündeme getirilen bazı spekülasyonları engelleyebileceği hem de milletvekilinin geçiş yapacağı partiye sağlayacağı menfaatin ortadan kaldırılabileceği ifade ediliyor.

Dünya parlamentolarındaki örnekler ele alınarak hazırlanacak teklifin diğer partilere de götürülerek haziranda Meclis gündemine sunulması planlanıyor.



Independent Türkçe, Gazete Duvar 

DAHA FAZLA HABER OKU