Fare beyninde ağrıyı durduran bölge keşfedildi

"Kısmen beklenmedik biçimde bu beyin merkezi, ağrıyı etkinleştirmek yerine durduruyor"

Benzer çalışmalar daha önce de yürütülmüş ve bilim insanları ağrı kesicilerin üretiminde acı hissetmeyen farelerden ilham alınabileceğini keşfetmişti (Unsplash)

Duke Üniversitesi'nden araştırma ekibi farelerin beyninde ağrıyı durdurabilen bir alan keşfetti. Bu önemli keşif gelecekte ağrı kesici ilaçların geliştirilmesine yardımcı olabilir.

Araştırmacılar basın bülteninde şöyle dedi:

Kısmen beklenmedik biçimde bu beyin merkezi, ağrıyı etkinleştirmek yerine durduruyor.

Araştırma ekibi, bölgenin çok az kişinin ağrı kesici bir bölge aramayı düşündüğü amigdalada bulunduğunu belirtti.

Beynin bu bölümünün sıklıkla, kavgaya veya uçuşa verilen tepki ve genel endişe gibi olumsuz duygu ve tepkileri barındırdığı düşünülüyor.

Çalışmanın kıdemli yazarı, Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde nörobiyoloji profesörü Fan Wang şunları ifade etti:

İnsanlar ağrıyı hafifleten merkezi bir yer bulunduğuna ve plaseboların (farmakolojik olarak etkisiz bir ilacın telkine dayalı bir etki ortaya çıkarma hali ç.n) bu şekilde çalıştığına inanıyor. Asıl soru beyinde ağrıyı kesebilecek bu merkezin nerede olduğu.

Deneyler sırasında araştırmacılar farelere hafif bir ağrı uyaranı verdi ve ağrıyla etkinleşen tüm beyin bölgelerini haritalandırarak devam etti.

Araştırma ekibi ağrının duyusal veya duygusal özelliklerinin işlendiği bilinen en az 16 beyin bölgesinin merkezi amigdaladan (CeAga) önleyici sinyaller aldığını keşfetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar daha sonra beyindeki küçük hücre grubunu harekete geçirmek için ışıktan faydalanan teknolojiyi, CeAga nöronlarını etkinleştirmek için kullandı ve bunların farenin rahat hissetmediği zaman gösterdiği davranışları durdurabildiğini tespit etti.

Bilim insanları, bu deneyin "hayvanların ağrı hissinin büyük ölçüde kontrol edilmesine" imkan tanıdığını belirtti.

Profesör Wang, araştırmacıların ileride ağrının bastırılması için sadece bu hücreleri etkinleştirebilecek ve gelecekte muhtemel ağrı kesiciler olarak kullanılabilecek ilaçları araştıracağını söyledi.

Bu çalışma Wang'ın laboratuvarında genel anesteziyle sinir hücrelerini baskılamak yerine etkinleştirmeyi inceleyen daha önceki bir araştırmanın ardılı.

Wang, "Şimdiye kadarki pek çok araştırma, ağrıyla etkinleşen bölgelere odaklanmıştı" dedi.

Ancak ağrıyı işleyen çok fazla bölge bulunuyor, ağrıyı kesmek için bunların hepsini kapatmak zorundasınız. Halbuki bu tek merkez ağrıyı kendisi kesebiliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU