İsveç’teki bir tren istasyonu, hiçbir iş yapmadan 2 bin 500 dolar maaş alacak adaylar arıyor

Şanslı çalışanın tek yapması gereken, her gün işe gidip kart basmak olacak

Tren istasyonundaki iş için dünyanın her yerinden başvuru yapılabiliyor

Eğer gününüzü dilediğiniz işleri yaparak – ya da hiçbir şey yapmayarak – geçirmek ve üstüne bir de para kazanmak istiyorsanız İsveç’teki bu iş tam size göre.

İsveçli sanatçılar Simon Goldin ve Jakob Senneby tarafından geliştirilen bir sanat projesi, birçok insanın hayallerini kurduğu kariyer fırsatına dönüştü.

“Ebedi İstihdam” adı verilen sosyal deney kapsamında seçilecek bir kişinin yapacağı tek iş, Göteborg kentindeki Korsvägen tren istasyonunda her gün işe gidip kart basmak olacak.

Bu kişi, yapımı süren istasyonda sabah işe gidip kartını okuttuktan sonra günün kalanını dilediği gibi geçirecek ve ışıkların kapatılacağı zaman yine kartını okutup işten çıkışını yapacak.

2025’te hayata geçirilecek iş için seçilen kişiye 2 bin 500 dolar (yaklaşık 13 bin 700 TL) maaşın yanı sıra yıllık tatiller ve emeklilik gibi imkanlar da sunulacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnsanların hayalini kurduğu iş ayrıca istikrar da sunacak. Çalışan istediği sürece, belki de bir ömür boyu bu işe devam edebilecek.

İş başvurusunda bulunacak adaylarda aranan ve yerine getirilmesi hiç de zor olmayan tek şart ise kabul edilecek kişinin tren garında çalıştığı sırada başka hiçbir işten ücret almaması olacak.

Projenin arkasındaki sanatçılar, bir kişiye hiçbir şey yapmaması için verecekleri maaşı, İsveç Kamu Sanatı Ajansı ve İsveç Sanat Ulaşımı kurumlarından aldıkları para ödülleriyle karşılayacak.

Atlas Obscura adlı online derginin haberine göre, sosyal deneyin arkasındaki iki sanatçı, kendilerine verilen 650 bin dolarlık (3 milyon 500 bin TL) para ödülünü tren istasyonunu dekore etmek için harcamaktansa, bir çalışana kariyeri üzerinde tam kontrol hakkı tanıyarak iş sektörünün geleceğine dikkat çekmeye karar verdi.

Dergiye konuşan Goldin ve Senneby, başvurunun dünyanın dört bir yanından muhtemel adaylara açık olacağını ve “ayrımcılık yapmayan işveren” mantığıyla çalışılacağını söyledi.

İş tanımına göre “çalışan neyi seçerse seçsin iş yürür” yaklaşımı, seçilecek kişinin mesai saatleri içinde ister istasyonda kalabileceği isterse de dışarı çıkabileceği anlamına geliyor.

Sanatçıların yaptığı iş tanımında ayrıca, “Sermaye gelirinin, maaşlardaki ortalama artıştan genellikle çok daha yüksek olduğu bir toplumda yaşadığımız sürece Ebedi İstihdam projesi devam edecek” ifadeleri yer alıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU