Bu İtalyan köyü yeni sakinlerine 9 bin euro vadediyor

Alpler’de yaşayan köy halkı kapalı onlarca dükkan ve restoranı işleterek bölgeyi yeniden canlandıracak yeni komşularını bekliyor

Piedmont bölgesinde yer alan kartpostal gibi bir İtalyan köyü, buraya gelip yerleşecek insanlara maddi açıdan oldukça etkileyici bir teklif sunuyor.

İtalya’nın kuzeyinde Turin şehrine yalnızca 45 kilometre mesafede yer alan Locana, gelip yerleşecek ve toplumun canlanmasına yardım edecek yeni sakinlerine 9 bin euroya kadar para teklif ediyor.

Gelecek kişilerde aranan şartlar, bir çocuklarının ve en az 6 bin euro aylık gelirlerinin olması ve kendilerini burada yaşamaya adamaları olarak sıralanıyor.

Yeni sakinlere yapacakları nakliye masrafları da üç yıl içinde taksitler halinde ödenecek.

 

 

CNN Travel’a konuşan Locana Belediye Başkanı Giovanni Bruno Mattiet “1900’lerin başlarında 7 bin olan nüfusumuz, insanların Turin’deki büyük fabrikalarda çalışmak için buradan ayrılmasıyla birlikte bin 500’e kadar düştü” dedi.

Öğrenci sayısının azalması nedeniyle okulların her yıl kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Mattiet “Bunun gerçekleşmesine izin veremem” diye ekledi.

Mattiet en çok da gençlerin ve uzaktan çalışabilen ya da bölgede yeni bir iş kurmaktan mutluluk duyacak profesyonellerin dikkatini çekmeye çalıştıklarını vurguladı. Locana’da kapalı halde onlarca dükkan, bar, restoran ve butik olduğunu belirten Mattiet “buraları işletecek yeni insanları beklediklerini” söyledi.

 

 

Genç aileleri cezbetmesi umulan Locana oldukça iyi bir konuma sahip: Koruma alanı olan Gran Paradiso dağlarında yer alıyor, etrafı el değmemiş ormanlarla çevrili ve balıkçılık, tırmanma, doğa yürüyüşü gibi açık havada yapılan etkinlikleri seven insanları peşinden sürükleyen her türlü imkanı sunuyor.

Belediye Başkanı Mattiet “Locana, insanlara sağlıklı bir yaşam, muhteşem yemekler ve tüm yıl süren folklorik festivaller sunuyor” dedi.

Cazip teklif ilk başlarda yalnızca İtalyanlara ya da zaten İtalya’da olanlara yönelikti. Ancak daha sonra kapsam diğer ülkelerde yaşayanları da içine alacak şekilde genişletildi.

 

 

Locana’daki girişim, İtalya’da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan bölgeleri, ilgi çekici yeni yerleşim projeleri sayesinde canlandırma çabalarının son halkası oldu.

Puglia’da küçük bir kasaba olan Candela’nın Belediye Başkanı Nicola Gatta 2017 yılında nüfustaki azalışı tersine çevirmek için bu bölgeye taşınacak insanlara 2 bin euro teklif etti.

Adaylardan, kasabada bir ev kiralamaları ve yılda en az 7 bin 500 euroluk bir kazanç göstermeleri istendi. Kasaba konseyi, bekarlar için 800 euro, çiftler için bin 200 euro, fert sayısı 5 kişiye kadar olan aileler içinse 2 bin euro ödenmesi konusunda anlaştı.

Bu yıl ocak ayının başlarında ise İtalyan Sambuca kasabası evlerini yalnızca 1 euroya satışa çıkardı.

İnandırıcı gelmedi mi? Terk edilen evlerin çoğunun bakımsızlıktan harap olmasından dolayı yeni gelenlerden taşınacakları yerleri 3 yıl içinde dekore etmek için 12 bin euro yatırım yapmaları şartı konuldu.

Alınacak 5 bin euro teminat depozitosu ise alanları 40-150 metrekare arasında değişen evlerin yenilenmesi tamamlandıktan sonra iade edilecek.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU