Rusya'nın Venezuela'daki darbe girişimiyle ilgili BM tasarısına ABD'den veto

ABD, Venezuela'daki başarısız darbe girişimi sonrası Rusya'nın olayın kınanması için BMGK'ya sunduğu taslak metni reddetti

 Venezuelalı muhalefet lideri Juan Guaido, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu devirme amacı taşıyan baskın girişiminde rolü olduğunu reddediyor (Reuters)

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Birleşmiş Miletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Venezuela'nın içişlerine müdahaleyi ve egemenliğinin ihlalini kınayan taslak metni reddetti.

BMGK toplantısı Rusya'nın talebiyle yapıldı. Kısa taslak metinde BMGK'dan paralı askerlerin kullanımını ve "güç kullanımı veya bu yöndeki tehditleri" kınaması istendi.

Ancak metin ABD'nin vetosuyla karşılaştı.

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyansky, BMGK toplantısının ardından Twitter'dan açıklama yaptı.

Belgede "herhangi bir suçlama olmadığını" belirten Polyansky "Metin, ABD'nin Birleşmiş Milletler Temsilciliği tarafından prosedürün başlamasından 9 dakika içinde iptal edildi. ABD'nin Venezuela tutumunun "yapıcılığı" hakkında soru var mı?" ifadelerini kullandı.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Metin ülkedeki mevcut durumun "Venezuelalıların müdahale olmadan yapacağı diyalogla, barışçı ve siyasi yollarla çözülmesi" çağrısında bulunuyordu.

Taslak metni reddeden ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Kelly Craft, Maduro hükümetinin ABD'ye "fantastik suçlamalarda" bulunduğunu öne sürerek Rusya ve Küba'nın da Venezuela'ya "rutin olarak askeri yetkililer ve paralı askerler" gönderdiğini iddia etti.

3 Mayıs'ta Venezuelalı yetkililer Kolombiya üzerinden ülkeye sızmaya çalışan bir grup paralı askerin baskın girişiminin önlendiğini duyurmuştu.

Grubun Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu devirip ülke dışına kaçırmayı planladığı açıklanmıştı. Gözaltına alınanlar arasında iki ABD'li eski yeşil bereli de bulunuyordu.

ABD Başkanı Donald Trump, yönetimin olayda rolü olmadığını açıklasa da paralı askerler, ABD merkezli bir özel güvenlik şirketi tarafından tutulmuş, üstelik şirketin baskın planının ilk aşamalarında Venezuelalı muhalefet lideri Juan Guadio ile anlaşma yaptığı ABD basınında yer almıştı.

ABD ve 50'den fazla ülke Guaido'yu Venezuela'nın geçici devlet başkanı olarak tanıyor.

 

Independent Türkçe, TASS, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU