IŞİD sempatizanı anneleri tarafından Suriye’ye götürülen masum Amerikalı çocukları eve getirme zamanı

Yetişkin IŞİD savaşçıları sorununun çözümleri var: ülkelerine geri gönderme ve yargılama ya da Kürdistan’da uluslararası BM yaptırımlı bir mahkeme kurarak mevcut suçları hakkında karar vermek. Ancak çocuklar tamamen başka bir hikaye...

Suriye'deki IŞİD topraklarından kaçan kadın ve çocuk sayısının önümüzdeki günlerde ikiye katlanması bekleniyor / Fotoğraf: AFP

Eric Lewis - The Independent

Suriye’nin kuzeydoğusunda IŞİD’in son kalıntılarını yenmek, ölüm ve yıkım evi haline gelmiş yeryüzündeki sözde cennetin, Hilafet’in yok edilmesinde önemli bir dönüm noktası. 

Savaşın sürdüğü alan şu anda yaklaşık 1 mil kareye (2,59 kilometre kare) düştü ve Avrupa ile Amerikan güçlerinin desteklediği Kürt birlikleri şiddetli son savaşlarını veriyor. Fakat bu zafer ülkenin kuzeydoğusundaki savaş sisinde gizlenen insani felaketin üstünü örtmemeli.

Suriye’de kamplarda gözaltında bulunan çoğu ABD, AB veya Kanada vatandaşı olan en az bin 248 çocuk bulunuyor. IŞİD tarafından kontrol edilen topraklar nihayetinde geri alındığında, gözaltındaki çocuk sayısının ikiye katlanması muhtemel. Ayrıca şu anda gözaltında tutulan 584 kadın ve 790 erkek bulunuyor – bu sayıların da iki katına çıkması olasılık dahilinde. Şüphesiz birçok radikal IŞİD savaşçısı erkeklerin, hatta bazı kadınların arasında gizlenirken, çocuklar kendilerinin kurmadığı korkunç ve kaçınılmaz bir tuzağa yakalandı. Birçokları anne veya babaları tarafından kaçırıldı ve Suriye’ye götürüldü, bazılarıysa orada doğdu.  
 
Benim de ABD direktörlüğünü yaptığım insan hakları savunucusu Reprieve’in kurucusu Clive Stafford Smith, savaşın sürdüğü bölgeye birkaç saat uzaklıkta, Irak’ın Kürt bölgesinde bulunuyor. Günlerini Güney Florida’da yaşayan Amerikan vatandaşı bir mühendis olan Beşir Şikder'le geçiriyor. Beşir'in 2 çocuğu 4 yıl önce, 10 aylık ve 4 yaşındayken, anneleri tarafından kaçırıldı. Şimdi onlar neredeyse 8 ve 5 yaşlarında. IŞİD’in Beşir'den boşanmaya ve tekrar evlenmeye zorladığı annelerinin, şu anda 2 yaşından küçük olan bir çocuğu daha oldu. Anneleri Bağoz’daki evlerinin saldırıda hedef alınması sonucu hayatını kaybetti. Çocuklarsa yüzlerinden ciddi şekilde yaralandı. Bu masum çocukların 3’ü de Amerikan vatandaşı, büyük olan 2’si Hollywood ve Florida’da doğdu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Küçük bir savaş bölgesinde, 2’sinde görünebilir yüz yanıkları olan 3 çocuğu bulmanın çok zor olmadığını umuyoruz. Erbil’deki Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Başkan Obama yönetiminde İnsan Haklarından Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı olan Kongre üyesi Tom Malinowski ile Senatör (Marco) Rubio da yardım ediyorlar. Savunma Bakanlığı’na nasıl savaşılacağını söylemek istemiyoruz, fakat askeri güçlerimizin bu çocukları akıllarının bir köşelerinde bulunduracaklarını ümit ediyoruz. Zahra ve Yusuf Shikder ile onların üvey kız kardeşleri Safyah bebek sadece masum 3 çocuk ve donduran Suriye kışını atlatmaya çalışan yaklaşık 2 bin 500 kişi daha olacak. Eğer hiçbir şey yapılmazsa, onlar yaklaşık 43 derecelik yazları da atlatmak zorunda kalacaklar.  

Başkan Trump’ın AB ülkelerinin 800 savaşçıyı geri alması konusundaki ısrarı hakkında birçok şey yazılıp çizilirken Trump, Alabama doğumlu bir kadının ABD’ye dönmemesine vatandaş olmadığı gibi uydurma bir gerekçeyle karşı çıkıyor. Britanya vatandaşlarından vatandaşlıklarını almak için harekete geçiyor. Yetişkin IŞİD savaşçıları karmaşık bir güvenliğe ve yasal zorluğa sebep oluyor. Bazıları zorlanmış veya kaçırılmış ya da kendi istekleri dışında tutulmuş olabilir. Birçoğu vahşice insan hakları ihlalleri gerçekleştirmiş olabilir. Fakat yetişkin IŞİD savaşçıları sorununun çözümleri var: ülkelerine geri gönderme ve yargılama ya da Kürdistan’da uluslararası BM yaptırımlı bir mahkeme kurarak mevcut suçları hakkında karar verme.

Fakat çocuklar farklı. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocuğun yaşam hakkına, kimliğine, uyruğuna, hayatta kalmasına ve gelişmesine saygı duymayı garanti altına alır. Bir ebeveynin ırkına, rengine, cinsiyetine, diline, dinine veya siyasi fikrine dayalı ayrımcılığa müsaade etmez. Yetkili makamların adli inceleme koşuluyla çocuğun en iyi çıkarı için ayrılmasının gerekli olduğunu belirlemesi haricinde, bir çocuğun ebeveynlerinden kendi isteğiyle ayrılmamalarını sağlar. Bunların hiçbir anlaşmazlığa neden olmamalı ve AB’deki tüm ülkeler de dahil olmak üzere neredeyse her ülke bu sözleşmeye imza koydu (ne yazık ki, ABD’nin sözleşmeyi imzalamasına rağmen Senato onaylamadı.)
 
Eğer bu sorun yakın bir zamanda çözülmezse çocuklar ölecek. Bu binlerce tutuklu Suriye’de sonsuza dek kalamaz. Ürdün, Irak Kürdistanı ve diğer ülkeler zaten bakabileceklerinden çok daha fazla sığınmacıya sahip durumda. 

18 yaşın altında bulunan tüm çocuklar kaynak ülkelerine dönmeli. Bununla birlikte, bu çocukların ebeveynleri de tehdit oluşturup oluşturmadıklarına karar verme sorumluluğunu kaynak ülkelerin üstlenmesiyle ülkelerine dönmeli. Ebeveynlerin aynı anda dönmesi mümkün olmadığı durumlarda ise çocuklar akrabaları, koruyucu aile veya hatta devlet tarafından bakılmalı. En azından güvenli bir yerde olmalılar ve barınma, sağlık ve beslenme hizmetine erişebilmeliler. Avrupa ülkelerinin bu konuda ahlaki ya da yasal tercihleri yoktur. Devletler çıkıp titizlikle vatandaşlarını seçemezler veya tehlike zamanlarında onları görmezden gelemezler. Bu özellikle çocuklarda böyledir. 

Zehra ve Yusuf, Floridalı 2 çocuk. Onların üvey kız kardeşleri Safiye de bir Amerikalı. Onlar yanlış bir şey yapmadılar. Anneleri öldü. Baş kesme ve işkence dolu kabus bir dünyada büyüdüler. Yaralandılar. Babaları onları evlerine sağ getirebilmek için mücadele veriyor. Onları kurtarmak herkesin önceliği olmalı.



* Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/voices/

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU