Kovid-19’dan korunmak için uzak durulması gereken 10 iç mekan

Tecrit önlemleri gevşetilmeye başlamışken, koronavirüsün bulaşma olasılığının artabileceği iç mekanlardan olabildiğince uzak durmak gerekiyor

Uzmanlar iç ve dış mekanlarda en az 1,8 metrelik sosyal mesafeyi korumak gerektiğini söylüyor (Pixabay)

Koronavirüse yönelik tecrit önlemleri hafifletilirken kapalı alanlardaki yoğunluk da yeniden artmaya başladı. Ancak koronavirüsün bulaşma ihtimali de kapalı ve kalabalık alanlarda daha yüksek.

Bu nedenle koronavirüsün bulaşma olasılığının artabileceği iç mekanlardan olabildiğince uzak durmak gerekiyor. Peki hangi mekanın daha riskli olduğunu anlamak için ne yapmalı? Bu sorunun cevabını araştıran dijital sağlık uzmanı Bruce Y. Lee, Forbes için kaleme aldığı yazıda hangi mekanların daha riskli olduğunu ayırt etmenizi sağlayacak bir dizi ipucu sıraladı.

İşte uzak durulması gereken 10 iç mekan:

1. Sosyal mesafeyi mümkün kılmayan mekanlar

Yürüyüş alanının çok dar ya da engellerle dolduğu ve manevra olanağının bulunmadığı yerlerden uzak durun. Diğer insanlarla aranıza en az 1,8 metrelik mesafe koymaya özen gösterin. Bunun mümkün olmadığı iç mekanlar risk teşkil ediyor.

2. Hava sirkülasyonunun olmadığı mekanlar

Yeteri kadar havalanmayan iç mekanlar, virüs taşıyan solunum damlacıklarının etrafta süzülmesine olanak tanıyor. Bu yüzden kapı ve pencerelerin açık olduğu, hava akışını hissettiğiniz mekanları tercih edin.

3. Alçak tavanlı mekanlar

Yalnızca insanlar arasında mesafe olması yetmiyor; insanlarla mekanın sınırları arasında da bir mesafe olmalı. Alçak tavanlı küçük mekanlar ise havadaki herhangi bir öğenin dağıtılmasını ve yok edilmesini zorlaştırıyor.

 

960x0.jpg

Yüksek tavanlı mekanlar daha iyi havalanıyor (AFP)

 

4. İnsanların çok konuştuğu, hapşırdığı, öksürdüğü veya bağırdığı mekanlar

Sadece konuşmak bile havada ortalama 8 dakika kalabilecek damlacıkların salınmasına yol açıyor. Bu yüzden insanların çok fazla konuştuğu mekanlardan uzak durmakta fayda var.

5. El yıkama veya dezenfektana erişimin olmadığı mekanlar

Yüzünüze mutlaka dokunursunuz. Bu neredeyse kaçınılmaz. O yüzden sabuna, suya veya dezenfektana erişimin mümkün olduğu mekanları tercih edin.

6. Dokunmanız gereken nesnelerin bulunduğu mekanlar

Diğer birçok kişinin de dokunduğu nesnelerin yer aldığı mekanlarda dikkatli olun. Bu nesneler arasında kapı kolları, kalemler, klavyeler veya menüler yer alabilir.

7. Temizlik yapılmayan veya dezenfekte edilmeyen mekanlar

Temizlik veya dezenfeksiyon işlemi gün içerisinde sık sık yapılmalı. Temizlik malzemelerinin yeterli olduğu ve kullanıldığı mekanları tercih edin. Bulunduğunuz mekanın temizlik politikaları ve uygulamarı hakkında soru sormaktan çekinmeyin.

8. İnsan trafiğinin fazla olduğu mekanlar

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bastille Baskını’nı andırmayan mekanları tercih edin. Bu mekanlarda tek seferde kaç kişinin içeri girebileceğine dair belirli kurallar bulunmalı. Bir mekana ne kadar çok kişi girer ve ne kadar uzun süre kalırsa, risk de o kadar büyük olur.

9. İnsanların kurallara ve önlemlere uymadığı mekanlar

Gideceğiniz mekandaki kişilerin başkalarına virüs bulaştırmamak için önlem alıp almadığına dikkat edin. Bu önlemler arasında maske takmak, ellerin dezenfekte edilmesi ve sosyal mesafe yer alıyor.

10. İşveren ve çalışanların koronavirüsü küçümsediği mekanlar

İşverenin ve çalışanların koronavirüs tehlikesine inanıp inanmadığını gösteren işaretlere dikkat edin. Bu işaretler, mekan sahiplerinin önlemleri ne kadar ciddiye aldığını ortaya koyuyor.

Independent Türkçe, Forbes

DAHA FAZLA HABER OKU