Astım hastalarına uyarı: Koronavirüs salgını sürecinde ilaçlarınızı sakın kesmeyin

Prof. Aydıner, ağır astım, KOAH, kalp yetmezliği, şeker hastalığı, epilepsi gibi kronik hastalıkları olanların koronavirüs sürecinde risk altında olduğunu dile getirdi

Fotoğraf: AA

Marmara Üniversitesi (MÜ) Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatrik İmmünoloji ve Alerji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Karakoç Aydıner, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi sürecinde astım hastaları için uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Aydıner yaptığı açıklamada, tüm dünyada yayılan Kovid-19'un 2002 ve 2012 yıllarında salgın yapan SARS ve MERS virüsleriyle aynı aileden olduğunu belirterek, virüsün diğerlerinden farkının ise çok daha hızlı bulaşması olduğunu aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aydıner, hastalığın çocuklardaki belirtilerine ishal, bulantı ve kusmanın da eşlik edebildiğini belirterek, "Hastalık çocuklarda nadiren zatürre ve solunum yetmezliğine neden olabilmektedir. Kovid-19 pozitif hasta ile çok yakın ve riskli temas varsa bu bireyler takibe alınmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Kronik hastalıkları olanlar risk altında”

Aydıner, Kovid-19 açısından başta bağışıklık yetmezlikleri olmak üzere ağır astım, KOAH, kalp yetmezliği, şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, kronik karaciğer hastalığı, epilepsi gibi kronik hastalıkları olanların risk altında olduğunu dile getirerek, ağır astım veya kortizon kullanımı gerektiren alerjik hastalıklar dışında kovid enfeksiyonu için alerjik hastalıkların genel anlamda bir risk oluşturmadığını bildirdi.

“Astım hastaları ilaçlarını asla kesmemeli”

Astım, rinit ve diğer alerjik hastalıkları olanlarda pandemi döneminde dikkat etmesi gerekenlere ilişkin uyarılarda bulunan Aydıner, şöyle devam etti:

Astımlı hastaların kontrolünü ve inhale kortikosteroid içeren ilaçlarını kesmemeleri gerektiği unutulmamalıdır. İlaç kullanımı aksatılmamalıdır. Atak anında tercihen hazne-maskeli aletlerle inhalasyon tedavisi uygulanmalıdır. Nebülizatör kullanımından, hastalığı yayabildiğinden sakınılmalıdır. Alerjik rinit/astım için uygulanan immünoterapi yani alerji aşısı yapılan çocuklarda tedavi programı aralıkları biraz açılarak devam edilmelidir. Arı sokması ile şok öyküsü olan hastaların venom aşılaması hayatı tehdit eden durum olduğundan ertelenmemelidir.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU