“Sokağa çıkma yasağında nöbetçi bakkal uygulaması yapılsın” önerisi

CHP’li Çakırözer, Kovid-19 salgınında esnafın durumuyla ilgili bir rapor hazırladı

Fotoğraf: AA

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, dükkânları uzun süredir kapalı olan esnafın evini geçindirmekte zorlandığını belirterek, sokağa çıkma yasağı günlerinde nöbetçi bakkal uygulamasına gidilmesini istedi.

Sözcü’nün aktardığına göre Çakırözer, ‘'Kovid-19 sonrası esnafın durumu'' başlıklı bir rapor hazırladı ve “Salgın döneminde 250 bin esnaf dükkân kapatmak zorunda kaldı'' dedi. 

İş yerleri kapanan esnaf ile, onların yanında çalıştırdığı usta, çırak ve kalfaların hayatlarını idame ettiremeyecek noktaya geldiklerini kaydeden Çakırözer, ‘'Esnaf ekonomik olarak içinden çıkılamayacak duruma girdi. Meclis'ten esnaf için sicil affı çıkarıldı. Ancak bankalar sicil sorunlu esnafa yine kredi vermiyor. Esnaf, Kefalet Kooperatifleri'ne yaptığı kredi başvurularından da yeterli desteği sağlayamadı'' dedi.

Raporda şu görüşlere de yer verildi:

Esnafın kira, kredi, doğalgaz, elektrik gibi ödemeleri en az 1 yıl süreyle faizsiz ertelenmeli. Salgın sonrası için kriz paketi açıklanmalı. Dükkanını kapatmak zorunda kalan esnaf, kira, su elektrik, doğalgaz, faturası ödememeli.

Esnaf ve yanlarında çalıştırdıkları kişilere her ay asgari ücret tutarında destek sağlanmalı. Kredi kullanımlarının önü açılmalı, oda kayıt belgesi bulunan esnafın siciline bakılmadan kredi kullanmaları sağlanmalı.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU