Merkez Bankası faizi sabit tuttu

Merkez Bankası, politika faizini dördüncü kez değiştirmedi. Son olarak 13 Eylül'deki toplantıda faiz oranı yüzde 17,75'ten yüzde 24'e çıkmıştı

Fotoğraf: Reuters

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayı Para Politikası Kurulu sonrası faiz kararını açıkladı. 

Bir önceki toplantısını 16 Ocak’ta gerçekleştiren Merkez Bankası, bir süredir politika faizi olarak kullandığı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 24’te sabit tuttu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TCMB fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğine vurgu yaparak enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına devam edileceğini belirtti. 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini göstermektedir. Dış talep nispeten gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyet yavaş bir seyir izlemektedir. Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir. İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlenmektedir. Bununla birlikte, fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir. Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

Merkez Bankası’nın faiz kararı neden önemli? 

Politika faizi, en basit şekliyle TCMB’nin bankalara borç para verirken bankalardan aldığı faiz şeklinde ifade edilebilir.

Merkez Bankası’nın kullandığı bu faiz, banka müşterilerinden kredi çekenlerin de vadeli mevduat hesabı açanın da ödeyeceği faiz oranını etkiliyor. 

Borcun yüksek olduğu bir ortamda, faizin artması durumunda krediyle borçlananların yükü de artıyor. 

DAHA FAZLA HABER OKU