Irak Başbakanı Kazimi, "kaybolan ve kaçırılan" göstericilerin bulunmasını istedi

Kabinesi onay aldıktan sonra göreve başlayan Başbakan Kazimi, hükümete tepki gösterdikleri için "kaybolan ve kaçırılan" kişilerini akıbetinin ortaya çıkartılması için talimat verdi

Irak Başbakanı Kazimi, kaybolan ve kaçırılan sivillerin bulunması için talimat verdi / Fotoğraf: AA

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi, ülkede zorla alıkonulan veya kaçırılan sivillerin akibetinin ortaya çıkarılmasını istedi.

Irak hükümetinden yapılan yazılı açıklamaya göre Kazimi, Bağdat'ta göreve yeni başlayan İçişleri Bakanı Osman Ganimi'yi makamında ziyaret edip, bakanlık çalışanlarıyla bir araya geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kazimi, toplantıda bakanlık yetkililerine zorla alıkonulan veya kaçırılan kişilerin akibetinin ivedi bir şekilde açığa kavuşturulması talimatı verdi.

Irak'ta özellikle terör örgütü IŞİD ile 2014 Haziran'dan başlayıp Aralık 2017'ye kadar yaşanan çetin mücadele sırasında, çoğunluğu Sünni Arap olmak üzere birçok sivil alıkonulmuş veya kaçırılmıştı.

Sivillerin kaybolması olayı, daha sonra 1 Ekim 2019'da hükümet karşıtı gösteriler sırasında da yaşanmıştı.

Irak merkezi hükümeti tarafından bugüne kadar kaç kişinin kaçırıldığına dair henüz resmi bir sayı verilmedi.

Ancak farklı siyasi partiler ve yerel insan hakları dernekleri, kaybolan sivillerin sayının binin üzerinde olduğunu ifade ediyor.

Irak'ta özellikle Sünnilerin kaçırılmasında İran'a yakınlığıyla bilinen Haşdi Şabi çatısı altındaki Iraklı Şii milis gruplar suçlanıyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU