Federasyon başkanına “Alevi sporcuya baskı” soruşturması

Wushu sporcusu Sadık Pehlivan, Alevi olduğu için federasyon başkanından baskı gördüğünü söyleyerek suç duyurusunda bulunmuştu

Wushu Federasyonu Başkanvekili Abdurrahman Akyüz. (Fotoğraf: İHA)

Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, 25 yaşındaki Wushu sporcusu Sadık Pehlivan’ın “Alevi olduğu gerekçesiyle” Wushu Federasyonu tarafından milli takıma alınmadığı iddialarıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Cumhuriyet’in aktardığına göre CHP milletvekilleri Turan Aydoğan ve Murat Bakan ile HDP milletvekilleri Alican Önlü ve Ali Kenanoğlu, Bakan Kasapoğlu’nun yanıtlaması için sporcu Pehlivan ile ilgili Meclis Başkanlığı’na ayrı ayrı önergeler verdiler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakan Kasapoğlu, milletvekillerinin önergelerine, “Soru önergesine esas hususlarla ilgili olarak 19 Mart 2020 tarihinde bakanlığımız Rehberlik ve Denetim Başkanlığı tarafından inceleme/ soruşturma başlatılmıştır” yanıtını verdi.

Ne olmuştu?

Alevi olduğu için Wushu Federasyonu Başkanvekili Abdurrahman Akyüz tarafından milli takıma alınmadığını öne süren wushu sporcusu Sadık Pehlivan, Akyüz hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

Pehlivan dilekçesinde şunları söylemişti:

2013’ten beri lisanslı wushu sporcusuyum. 2014 yılında milli takıma girdim. 2015’te Türkiye Şampiyonu olmama rağmen Dünya Şampiyonası’na ben değil, yendiğim kişi götürüldü. 2018 ve 2019’da aynı şekilde Dünya Şampiyonası’na gitmeye hak kazandığım halde götürülmedim. Çünkü Akyüz, Alevi olduğum için sürekli beni dışlıyordu. Alevi olduğum halde milli takım kamplarında 5 vakit namaz kılmak zorunda kaldım. Bir kez sabah namazına geç kaldım diye Akyüz’ün, ‘Kâfirsin. Arkadaşlarını da kendine benzeteceksin’ şeklindeki hakaretine uğradım. İnancım yüzünden bana sürekli hakaret ediyordu.

Sadık Pehlivan’ın suçlamaları sonrası Abdurrahman Akyüz’ün oğlu N.E. Akyüz, sosyal medyadan bir video yayınlamıştı. N.E. Akyüz videoda, “Yüzde kaç Alevisin?” diye test yapıp, “Ben milli takıma nasıl gireceğim?” demişti. Akyüz’ün yaptığı bu paylaşım tepkilere neden olmuştu. Pehlivan ise bu paylaşımla ilgili, “Yapılan Alevilere hakarettir. Alevi inancıyla dalga geçiyor” yorumunu yapmıştı.

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU