23 baro başkanından kayyum tepkisi: Hukuk devleti ilkesine ve demokrasiye ağır bir hasar vermekte

Adana, Mersin ve Diyarbakır’ın da içinde olduğu 23 baro başkanı, Halkın Demokratik Partisi’nden seçilen belediyelere kayyum atanması ve belediye başkanlarının gözaltına alınmasına tepki gösterdi

23 baro başkanından kayyum tepkisi / Fotoğraf: AA

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP)  Siirt, Iğdır, Baykan, Kurtalan ve Altınova belediyelerine kayyum atanması ve belediye başkanlarını gözaltına alınmasına Türkiye’de 23 şehirde bulunan baro başkanının hazırladığı ortak yazılı açıklamayla tepki gösterildi.

Açıklamada, dünyanın korona salgınıyla mücadele ettiği, birlik, beraberlik, dayanışmaya en çok ihtiyaç duyduğu günlerde belediye başkanlarının görevden alındığı, yerlerine kayyum atandığı ve başkanların gözaltına alınmalarının hukukla bağdaşmadığı kaydedildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Sandıktan çıkan sonuç her şeyin üzerindedir”

Toplumsal barışa, kamu sağlığına ve dayanışmaya zarar verdiğini belirtilen açıklamada, “Toplum, sandıktan çıkan sonucun aksine yönelik her türlü eylemi seçmen iradesinin ortadan kaldırması olarak değerlendirmektedir. Demokrasinin kalbi olarak nitelenen sandığın işlevsiz hale getirilmiş olması, hukuk devleti ilkesine ve demokrasimize ağır bir hasar vermektedir” denildi.

Kamu yararı dikkate alınarak derhal serbest bırakılmalılar

Belediye başkanlarının gözaltına alınması, yerlerine kayyım atanması hukukun temel kurallarını, seçme ve seçilme hakkını ağır bir şekilde ihlal edildiği kaydedilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Demokrasinin olmazsa olmazı olan seçme ve seçilme hakkının kayyım uygulamaları ile ihlal edilmesi hukuk devleti olmanın varlığına ciddi anlamda zarar vermektedir. Demokrasinin, hukuk devleti ilkesinin, kanunun amacının ve kamu yararı dikkate alınarak gözaltına alınan Belediye başkanları serbest bırakılarak derhal görevlerine iade edilmelidirler.

Açıklama metninde imzası bulunan barolar şunlar:

Adana Barosu, Ağrı Barosu, Adıyaman Barosu, Artvin Barosu,Batman Barosu, Bingöl Barosu, Bitlis Barosu, Bursa Barosu, Diyarbakır Barosu Antep Barosu, Hakkari Barosu, Hatay Barosu, Kars Barosu, İstanbul Barosu Mardin Barosu Mersin Barosu, Muş Barosu, Siirt Barosu, Urfa Barosu, Şırnak Barosu, Dersim Barosu, Van Barosu

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU