Yemen'de yeni salgın şüphesi, hastalık henüz tespit edilemedi

Yemen’de yeni bir salgın hastalık şüphesi ortaya çıktı, 600’ün üzerinde can aldığı iddia edilen hastalığın ne olduğu ise henüz belirlenemedi. Yemen’e Kovid-19’la mücadele için gönderilen yardımlara ise Husilerin el koyduğu iddia edildi

Fotoğraf: AP

Yemen'in geçici başkenti Aden'de sebebi henüz tespit edilemeyen salgın nedeniyle ölenler olduğu ileri sürüldü..

Adının açıklanmasını istemeyen hükümet kaynağının verdiği bilgiye göre, İçişleri Bakanlığı Suçları Delillendirme Şube Müdürü Ahmed Nasır, nedeni henüz tespit edilemeyen salgın hastalık yüzünden yaşamını yitirdi. Teşhiz edilemeyen hastalığın "Chikungunya ateşi" ya da akciğer vebası olabileceği iddia edildi.

Nasır’ın ölüm sebebine ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı. 

Başka bir hükümet kaynağı da 1-13 Mayıs'ta 6'sı hükümet yetkilisi olmak üzere 623 kişinin veba ve virüsler sebebiyle hayatını kaybettiğini belirtti. 

"Chikungunya ateşi"nin, etkeni taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan viral hastalık olduğu belirtiliyor.

Yardımlara el koydular

Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) ülkesine gönderdiği tıbbi yardım malzemelerine Husilerin el koyduğunu öne sürdü. 

Twitter'daki hesabından açıklamalarda bulunan İryani, hükümetinin ülkedeki sağlık kuruluşlarına tıbbi yardım malzemelerini ilettiğini ancak Husiler'in el koyduğunu iddia etti.

İryani, şu ifadeleri kullandı:

DSÖ'den temin edilen tıbbi yardımlar, Husilerin olduğu bölgelerdeki sağlık merkezlerine dağıtılmak üzere ulaştırılırken Husiler, kendi destekçilerine ulaştırılmak üzere bunları zorla ele geçirdi 

Yemenli Bakan, söz konusu faaliyetin BM tarafından kınanması talebinde bulundu, gönderilen yardımların hastanelere dağıtılması için Husiler'e baskı yapılmasını istedi. 

Şu ana kadar 106  Kovid-19 vakası tespit edilen Yemen’de ölü sayısı ise 15 olarak açıklanmıştı.

 

Independent  Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU