Koronavirüsün dünya ekonomisine maliyeti 8,8 trilyon dolar olabilir, 242 milyon kişi işsiz kalabilir

Asya Kalkınma Bankası'nın öngörüsüne göre, 242 milyon insan işini kaybedebilir

Görsel: Twitter

Asya Kalkma Bankası (ADB), koronavirüs salgınının dünya ekonomisine maliyeti tahminini bir önceki tahmine göre iki katından fazla yükseltti.  Salıgına karşı alınan önlemlerin ne kadar süre yürürlükte kalacağına bağlı olarak, dünya ekonomisine maliyetinin 8,8 trilyon dolara ulaşabileceğini açıkladı..

ADB'nin Kovid-19'un potansiyel ekonomik etkisine ilişkin yeni raporunda, virüsün dünya ekonomisine maliyetinin salgına karşı tedbirlerin 3 ay sürmesi durumunda 5,8 trilyon dolara, 6 ay sürmesi durumunda ise  8,8 trilyon dolara çıkabileceği belirtildi. 

Beklenti iki kat daha az olmasıydı

Banka 3 Nisan’da “Asya Kalkınma Görünümü 2020” raporunda söz konusu maliyeti  2 trilyon dolar ile 4,1 trilyon dolar arasında açıklamıştı.

Güncellenmiş maliyetin, küresel düzeyde gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 6,4 ile yüzde 9,7 arasında daralması anlamına geldiği ifade edilen raporda, Çin dahil olmak üzere gelişmekte olan Asya ülkelerine pandeminin toplam maliyetinin 3 aylık tedbir senaryosunda 1,7 trilyon dolar ve 6 aylık tedbir senaryosunda  2,5 trilyon dolar olacağı öngörüldü.

Raporda, virüsün Çin’e maliyetinin 1,1 trilyon dolar ile 1,6 trilyon dolar arasında olacağına işaret edildi.

ADB, güncelleme raporunun seyahat ve ekonomik faaliyetlerin askıya alınmasının küresel ticareti 1,7 trilyon dolar ile 2,6 trilyon dolar arasında azaltacağını, 158 milyon ile 242 milyon arasında insanı işinden edeceğini öngördü. 

Raporda görüşlerine yer verilen ADB Başekonomisti Yasuyuki Sawadaise, ADB’nin güncellenmiş analizinin koronavirüs çok önemli potansiyel ekonomik etkisinin kapsamlı bir resmini sunduğunu belirterek, “Ayrıca, analiz politika müdahalelerinin ekonomilere verilen zararı hafifletmeye yardımcı olabileceği önemli rolü vurgulamaktadır “ değerlendirmesinde bulundu.


AA

DAHA FAZLA HABER OKU