Kanada’daki kripto para gizemi derinleşiyor, 143 milyon dolar hala kayıp

Şifreleri bilen tek kişi olan CEO Gerald Cotten’ın ani ölümüyle işlemleri durdurulan Quadriga kripto para borsasıyla ilgili yeni bir rapor açıklandı

Görsel: Reuters

Kanada’nın en büyük kripto para borsası Quadriga’daki kayıp milyon dolarlarla ilgili gizem, araştırmacıların bir dizi açıklanamayan işlem yapıldığını keşfetmesiyle farklı bir boyut kazandı.

Quadriga CEO’su Gerald Cotten’ın ani ölümüyle Ocak ayının sonunda borsadaki işlemler durdurulmuş, 115 bin müşteriye 260 milyon Kanada doları (bir milyar 48 milyon TL) değerindeki bitcoin ve diğer kripto para ödemeleri yapılamamıştı. Çünkü 9 Aralık’ta Hindistan’da hayatını kaybeden CEO Gerald Cotten, dijital cüzdanlara erişebilen tek kişiydi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkeme tarafından bilirkişi olarak atanan dünyanın en büyük denetim firmalarından Ernst & Young, şimdiye dek kayıp kripto paranın izini bulamadı. Şirketin konuyla ilgili yayımladığı son rapora göre, CEO Cotten’ın çok sayıda dijital varlığı çevrimiçi depolamak için kullandığı düşünülen altı cüzdandan beşinin boş olduğu ortaya çıktı. Raporda altıncı cüzdanın “başka bir kripto para döviz hesabından bitcoin almak için kullanılmış gibi göründüğü” ancak bu rakamın kayıp milyonların sadece küçük bir kısmını içerdiği belirtildi.  

Raporda Cotten’ın eşi Jennifer Robertson’ın ifadeleri de yer alıyor. Jennifer Robertson, “paranın bilgisayar korsanlarından veya sanal hırsızlıktan korunması amacıyla” soğuk cüzdanlara taşındığını söylüyor. 

Bu uygulamaya büyük kripto para borsalarında sıkça rastlanıyor ancak uzmanlar soğuk cüzdanlara erişim için gerekli olan şifrelerin sadece bir kişide olmasının alışılmadık bir durum olduğunu belirtiyor. 

Şubat’ta The Independent’a konuşan BeQuant kripto para borsası Uyum Direktörü Erik Wilgenhof Plante şu ifadeleri kullanmıştı:

“Özel anahtarları şirket dışında tutmak için saygın bir saklama görevlisi kullanmak, bu kodların kaybolmamasını sağlamak için belki de en iyi seçenektir. Bu bilgiye tek bir kişinin sahip olması büyük bir zafiyet yaratır.”

Cotten’ın eşi Jennifer Robertson daha önce verdiği yeminli bir ifadede şunları söylemişti: 

“Cüzdanların şifresini ya da kurtarma anahtarını bilmiyorum. Yinelenen ve özenli aramalarıma rağmen, onları hiçbir yerde yazılı olarak da bulamadım.”

Bazı Quadriga müşterilerinin Cotten’ın ölümüyle ilgili sorduğu sorular olayın üzerindeki gizemi daha da büyütebilir. Cotten'ın bir bağırsak hastalığı olan Crohn hastalığı ile ilgili komplikasyonlar sonucu hayatını kaybettiği bildirilmişti. 

ABD İç Güvenlik Bakanlığı Eski Genel Danışmanı Steve Bunnell The Independent’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Gerald Cotten’ın ölümüyle ilgili araştırılması gereken hala bazı şüpheli durumlar var. Ancak QuadrigaCX’deki kripto muhafazasının yanlış yönetilip yönetilmediğine ya da olayda daha rahatsız edici bir şey olup olmadığına bakılmaksızın, bu durum saygın ve kripto paranın nasıl güvenli bir şekilde muhafaza edileceğini bilen kripto borsalarının müşteriler için önemine işaret ediyor.”

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU