Facebook 4 ay içinde kendi kripto parasını piyasaya sürecek

Telegram ve Signal mesajlaşma uygulamaları da kendi kripto paraları üzerinde çalışıyor

Facebook 4 ay içinde kendi kripto parasını piyasaya sürecek / Fotoğraf: Bitcoin Exchange Guide 

Facebook’un heyecanla beklenen kripto parasının birkaç ay içinde piyasaya sürüleceği bildirildi.

Facebook’un kendi kripto parası için 50 kişilik bir ekibin çalışmakta olduğu ve kripto paranın fiyat dalgalanmalarından etkilenmemesi için diğer kripto paralara endekslenerek WhatsApp üzerinden halka sunulacak.

Facebook bünyesindeki WhatsApp, Instagram ve Messenger üzerinden alım satımları gerçekleştirilecek kripto paranın bitcoin gibi tek bir kurum ya da kişi tarafından yönetilip yönetilmeyeceği en çok merak edilen soru. 

İddialar Facebook’un bu işlemi kendi yönetiminde yapacağını söylüyor. 

Konuyla ilgili, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in Harvard Hukuk Profesörü Jonathan Zittrain ile bilgilerin dijital ortamda dağıtılmasını fakat kopyalanmamasını sağlayan blok zinciri (blockchain) uygulaması hakkında bilgi alışverişinde bulunduğu belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

HTC Exodus 1 akıllı telefonlarının blok zinciri kurulumu yapan Phil Chen ise Facebook’un kendine özel bir blok zinciri kurmasının kripto paranın özüne zarar vereceğini vurguladı.

Chen konuyla ilgili şunları söyledi: 

“Mark Zuckerberg, Facebook’un sahibi olmadığı bir şeyi nasıl uygulayacağını bilmiyor. Kripto paralar açık, tek bir merkezden yönetilmeyen, sansüre karşı dayanıklı ve sınırsızdır. Bu duvarlarla çevrili bahçelerinde kendi müşterilerine sahip büyük teknoloji şirketlerinin halihazırdaki iş modeli için tamamen zıt bir durum.”    

Çalışmalara geçen yıl mayıs ayında başlayan Facebook’un diğer kripto para şirketleriyle de iletişim halinde olduğu açıklandı.   

Telegram ve Signal gibi mesajlaşma uygulamaları da kendi kripto paraları üzerinde çalışıyor. Ancak şirketlerin özel bilgilerin saklı kalması noktasında daha titiz davrandığı ve bu yüzden Facebook gibi kendilerine özel blok zinciri kurmak yerine geleneksel tarzda kripto paralar üretecekleri belirtildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Esra Avcı

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU